Ústavnoprávny výbor prijal prvého kandidáta v rámci novej voľby ÚS
28 | 02 | 2019 I TASR

Parlamentný ústavnoprávny výbor prijal prvý návrh na kandidáta v rámci novej voľby ústavných sudcov. Poslanec Eduard Adamčík opätovne navrhol advokátku a externú poradkyňu Ústavného súdu SR Zuzanu Pitoňákovú. Pre TASR to potvrdil predseda výboru Róbert Madej.


Ďalším avizovanou uchádzačkou o post ústavnej sudkyne je predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová. Navrhne ju rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský. "Som presvedčený, že spĺňa odborné a tiež morálne predpoklady na výkon funkcie sudcu Ústavného súdu SR," uviedol pre TASR Hiadlovský. Navrhoval ju aj v prvej voľbe.

Švecová nevylúčila svoj opätovný záujem o funkciu ústavnej sudkyne. "Za predpokladu, že budem navrhnutá, moju kandidatúru aj po nedávnej skúsenosti veľmi dôkladne zvážim," priblížila pre TASR.

Dvoch kandidátov navrhne tiež verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, mená zverejní v utorok. Pôjde o kandidátov, o ktorých je Patakyová presvedčená, že spĺňajú morálne aj odborné kritériá na plnenie tejto funkcie. Verejná ochrankyňa práv v prvej voľbe navrhovala štyri mená. "K zmene počtu a mien došlo z dôvodu, že nie všetci, ktorí kandidovali v predchádzajúcej voľbe, z rôznych dôvodov prejavili záujem sa na nej opakovane zúčastniť," vysvetlila pre TASR Michaela Pavelková z komunikačného odboru Kancelárie verejného ochrancu práv.

Slovenskú akreditačnú agentúru povedie Robert Redhammer
Slovenskú akreditačnú agentúru (SAA) povedie od 1. marca Robert Redhammer, ktorý sa stal predsedom Výkonnej rady SAA. Výkonná rada bude mať deväť členov. Vo štvrtok ich vymenovala ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina... Čítať ďalej
28 | 02 | 2019 | TASR


Patakyová zároveň avizuje, že tak ako pri predchádzajúcej voľbe, aj teraz osloví na spoluprácu pri výbere kandidátov mimovládne organizácie.

Svoju opätovnú kandidatúru o post ústavného sudcu už vylúčili expremiér Robert Fico, ako aj poslanec parlamentu Peter Kresák.

Termín predkladania návrhov kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR uplynie v utorok 5. marca o 16.00 h. Následne bude kandidátov vypočúvať parlamentný ústavnoprávny výbor. Malo by sa tak diať od 21. do 23. marca. Počet dní na vypočutie bude závisieť od počtu kandidátov.

Voľba kandidátov sa uskutoční na schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa začne 26. marca. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú predložiť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa 16. februára skončilo funkčné obdobie.