Zomrel bývalý seychelský prezident France-Albert René
27 | 02 | 2019 I tasr

 Bývalý seychelský prezident France-Albert René, ktorý sa ujal moci počas prevratu v roku 1977 a desaťročia formoval politiku tejto africkej ostrovnej krajiny ležiacej v Indickom oceáne, zomrel v stredu vo veku 83 rokov. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.


René bol druhým prezidentom Seychel. Mal prezývku "Kingmaker" pre vplyv, ktorý si postupne vybudoval. V roku 2004 odovzdal moc svojmu viceprezidentovi Jamesovi Michelovi. Opozičné skupiny a kritici jeho vládu obviňovali z rozsiahleho porušovania ľudských práv, čo on popieral.

René ešte dlho po odchode z najvyššej štátnej funkcie pokračoval v dohľade a získavaní podpory pre svoju stranu Zjednotené Seychely (US), ktorá bola predtým známa pod názvom Ľudová strana (PL). Táto mocenská základňa v roku 2016 prehrala v parlamentných voľbách boj s opozíciou.

Reného hospitalizovali s neuvedenou chorobou 12. februára. Súčasný seychelský prezident Danny Faure vyzdvihol Reného prínos pre boj ostrovnej krajiny za nezávislosť od Spoločenstva národov (britského impéria). Ďalšie prezidentské voľby sa na Seychelách uskutočnia v roku 2020.