Vláda: Počet prokurátorov by sa mal na ÚŠP GP SR zvýšiť z 30 na 35
27 | 02 | 2019 I tasr

Počet prokurátorov na Úrade špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (ÚŠP GP) SR by sa mal zvýšiť. Zo súčasných 30 by mal vzrásť na 35. Pribudnúť by malo nové oddelenie európskeho prokurátora. Vyplýva to z materiálu GP SR, ktorý vláda v stredu schválila.


V súčasnosti je na ÚŠP GP 30 prokurátorov. Aktuálne má dva odbory, a to všeobecnej a ekonomickej kriminality a oddelenie extrémistickej kriminality. Po novom by malo k nim pribudnúť aj oddelenie európskeho prokurátora s jedným vedúcim oddelením, jeho zástupcom a troma prokurátormi.

Rada EÚ prijala nariadenie Rady EÚ z 12. októbra 2017, ktorým sa vykonáva posilnená spolupráca na účely zriadenia Európskej prokuratúry. "Na Slovensku začne svoje oficiálne pôsobenie od začiatku roku 2020, pričom dozor nad vyšetrovaním závažnejších  trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ budú vykonávať európski delegovaní prokurátori pôsobiaci na ÚŠP. Hlavným cieľom Európskej prokuratúry je zvýšiť úroveň ochrany finančných záujmov EÚ v členských štátoch," vyplýva z materiálu GP SR.

V súvislosti s poslaním a pôsobením Európskej prokuratúry, ktorej orgány sa v súčasnosti kreujú, generálny prokurátor SR 14. decembra 2018 vyhlásil výberové konanie na pozíciu kandidátov na funkciu európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora.