Jana Teleki: Schizofrénia JUDr. Čižnára
27 | 02 | 2019 I Jana Teleki
Kto vráti pánovi generálnemu prokurátorovi pracovné návyky?

JUDr. Jaromír Čižnár už pri nástupe do funkcie avizoval zvýšenú pozornosť dlhodobo neukončeným kauzám a zdôrazňoval potrebu opätovne vrátiť prokurátorom pracovné návyky, nakoľko podľa jeho názoru pracovať zabudli.  Už prvá zmena v riadení prokuratúry navodzovala dojem, že pán Čižnár zmeny v rozhodovacej činnosti prokuratúry myslí vážne. Po dlhých deviatich rokoch a odchode Trnku, prokurátori trestné oznámenia na trestnú činnosť prokurátorov a sudcov začali vybavovať v zmysle trestného poriadku a nie v zmysle zákona o prokuratúre! Keďže táto zmena v činnosti prokuratúry mohla reálne priniesť predstaviteľom predovšetkým prokuratúry a sudcom a polície disciplinárne a trestnoprávne následky, bolo otázne ako budú postupovať pri vybavovaní trestných oznámení , respektíve aký postup zvolia na marenie spravodlivosti, marenie práv účastníka konania a akým postupom zabránia vyvodeniu trestnej zodpovednosti voči orgánom činným v trestnom konaní .

Päť rokov od nástupu Čižnára

Trestné oznámenia na sudcov a prokurátorov sa odstúpia na stopenie netrestnému odboru generálnej prokuratúry. Celý špás s názvom trestná činnosť prokurátorov stojí a padá na správnom odstúpení na úrad špeciálneho prokurátora. Na prvý pohľad jednoduchá záležitosť, policajt alebo prokurátor keď príjme trestné oznámenie na sudcu, prípadne prokurátora, zbalí trestné oznámenie a na základe vecnej a miestnej príslušnosti danej zákonom okamžite zašle trestné oznámenie na vybavenie príslušnému Úradu špeciálneho prokurátora.

Komentár Jany TELEKI: Zamotaní v Kočnerových motákoch alebo mediálna bublina na odpútanie pozornosti
26 | 02 | 2019 | Jana TELEKI


Precitnutie

Pred niekoľkými dňami na tlačovej konferencii odvysielanej televíziou Ta3 JUDr. Čižnár vysvetľoval novinárskej obci, prečo nahrávku zaistenú u Kočnera postúpil na riešenie Úradu špeciálneho prokurátora, kde zdôraznil, že trestná činnosť prokurátorov a sudcov spadá do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu, čiže na vyšetrovanie trestnej činnosti je príslušný Úrad špeciálnej prokuratúry.

Čižnár : ... ako náhle sme zistili, že je tam príslušnosť ÚŠP, tak sme im to poslali...

(rozpráva v 58. minúte, pustite si VIDEO)



JUDr. Čižnárovi evidentne stanovenie vecnej a miestnej príslušnosti problémy nerobí, pozná postup po prijatí trestného oznámenia, ktorý hovorí, že ak sa trestnej činnosti dopustí sudca alebo  prokurátor má v zmysle trestného poriadku bez meškania upovedomiť Úrad špeciálnej prokuratúry o podanom trestnom oznámení, nakoľko sa týka  pôsobnosti špeciálneho súdu. Trestné oznámenie sa v súlade s trestným poriadkom vybavuje  začatím trestného stíhania alebo odmietnutím.

Generálny prokurátor napriek znalosti zákonov, pri podaniach, ktoré nie sú medializované, respektíve nie sú predmetom záujmu postupuje v zmysle zažitých tradícií, v rozpore so zákonom.

V septembri roku 2018, keď zvrátené stanoviská jeho podriadených v súdnom spise prudko prekračovali hranice nielen zákonnosti, ale aj súdnosti, požiadala som JUDr. Čižnára o stretnutie. Po objasnení veci sme sa zhodli na tom, že je potrebné vec riešiť trestným oznámením, ktoré bude v súlade so zákonom vybavené.

Od generálneho prokurátora, som očakávala iba to, že moje trestné oznámenie bude v zmysle zákona odstúpené na vybavenie Úradu špeciálnej prokuratúry, nakoľko trestná činnosť sudcov a prokurátorov v súvislosti s výkonom funkcie spadá do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu.

Aby sa oznámenie zhodou náhod nedostalo do rúk prokurátorovi, ktorý má problém so stanovením vecnej a miestnej príslušnosti, trestné oznámenie na sudkyňu JUDr. Evu Kresl a prokurátora Mgr. Tomáša Miku za falšovanie a marenie spravodlivosti, bolo adresované generálnemu prokurátorovi.

JUDr. Čižnár pri prevzatí podnetu vedel, že podnet na trestnú činnosť prokurátora je povinný odstúpiť na vybavenie Úradu špeciálneho prokurátora.

Komentár Jany TELEKI: Prečo polícia nemá záujem obviniť skutočného objednávateľa vraždy Jána Kuciaka?
Zamotaní v Kočnerových motákoch Čítať ďalej
22 | 02 | 2019 | Jana Teleki


JUDr. Čižnár môj podnet v rozpore s trestným poriadkom zákonom odstúpil časť oznámenia týkajúcu sa trestnej činnosti JUDr. Miku na riešenie, respektíve na znesenie zo sveta netrestnému odboru. Časť súvisiacu s trestnou činnosťou JUDr. Evy Kresl – sudkyne Okresného súdu Bratislava1 odstúpil Okresný odbor kriminálnej polície Bratislava 1.

Ak by bol JUDr. Čižnár v zmysle zákona odstúpil, prokurátor ÚŠP by o podnete musel zo zákona uznesením rozhodnúť a hoci by aj podnet odmietol mala by som právo podať proti jeho rozhodnutiu v zmysle zákona sťažnosť, o ktorej by zákona rozhodoval generálny prokurátor JUDr. Čižnár.

Generálny prokurátor JUDr. Jaromír Čižnár ma nezbavil iba možnosti podať voči rozhodnutiu opravný prostriedok, eleganciou vlastnou taláru ma zbavil základného práva domáhať sa spravodlivého riešenia sporu.

Ak by sa náhodou JUDr. Čižnár predsa len rozhodol vrátiť prokuratúre vážnosť a prokurátorom pracovné návyky ... bolo by vhodné začať od seba .