Cohen: Trump vedel vopred, že server Wikileaks má maily poškodzujúce Clintonovú
27 | 02 | 2019 I tasr

Bývalý osobný právnik prezidenta USA Donalda Trumpa Michael Cohen chce v stredu povedať výboru americkej Snemovne reprezentantov pre dohľad a vládne reformy, že Trump vedel vopred, že server Wikileaks má emaily poškodzujúce prezidentskú kampaň Hillary Clintonovej.


V pripravenej výpovedi, ktorú má k dispozícii agentúra AP, Cohen tiež hovorí, že Trump mu povedal, aby klamal o pripravovanom lukratívnom realitnom projekte v Moskve. Svojho niekdajšieho šéfa označuje za "rasistu" a "podvodníka".

Podľa Cohena mal Trump rasistické výroky "znevažujúce Afroameričanov, keď raz povedal, že černosi ho nikdy nebudú voliť, lebo sú príliš hlúpi".

Cohen, ktorý úzko spolupracoval s Trumpom 12 rokov, už v utorok vypovedal v Senáte za zatvorenými dverami. Na stredajšie vypočutie chce priniesť dokumenty, ktoré poskytnú "nevyvrátiteľné" dôkazy, že jeho svedectvo je "pravdivé".

Cohen sa priznal k obvineniam z finančných podvodov počas Trumpovej predvolebnej kampane a uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste.