Naí Dillí:Nálety na teroristov v Pakistane mali zabrániť útokom na indickej pôde
26 | 02 | 2019 I tasr

Pri utorkovom nálete stíhačiek indickej armády na tábor teroristov pri tzv. kontrolnej línii s Pakistanom v regióne Kašmír zahynulo veľké množstvo militantov pripravujúcich útoky na indickej pôde. S odvolaním sa na vyhlásenia štátneho tajomníka indického ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.


Vidžaj Gókhale na tlačovej konferencii vyhlásil, že nálet na tábor islamistickej skupiny Džaiše Mohammad bol uskutočnený v reakcii na informácie o tom, že Indii "bezprostredne" hrozia samovražedné útoky.

"Eliminovali sme veľké množstvo teroristov, inštruktorov a veliteľov zo skupiny Džaiše Mohammad, vrátane skupín džihádistov trénovaných na uskutočnenie samovražedných útokov," spresnil v tejto súvislosti indický diplomat.

Stíhačky indickej armády v utorok skoro ráno vykonali nálety na tábor teroristov pri tzv. kontrolnej línii s Pakistanom v regióne Kašmír. Dvanásť stíhačiek Mirage 2000 zhodilo na tábor niekoľko 1000-kilogramových laserom navádzaných bômb a úplne ho zničilo, informovala agentúra ANI s odvolaním sa na indické vzdušné sily.

Televízia NDTV s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje uviedla, že cieľom útoku boli výcvikové tábory teroristickej skupiny Džaiše Mohammad. Zásah bol "stopercentne úspešný" a uskutočnil sa podľa plánu.

Pakistanská armáda však podľa agentúry Reuters tvrdí, že indické lietadlá v utorok narušili v spornom regióne Kašmír vzdušný priestor Pakistanu. Mali preniknúť do sektora Muzaffarábad, kde zhodili bomby, ktoré nikoho nezranili ani nespôsobili škody, uviedol na Twitteri hovorca pakistanskej armády. Dodal, že votrelci "čelili včasnej a účinnej reakcii leteckých síl Pakistanu".

Operácia indického letectva je podľa NDTV odpoveďou na samovražedný útok, pri ktorom 14. februára v indickej časti Kašmíru zahynulo viac ako 40 príslušníkov indickej polovojenskej polície. K útoku sa vtedy prihlásila práve islamistická skupina Džaiše Mohammad sídliaca v susednom Pakistane. India tvrdí, že Pakistan túto skupinu podporuje, a vyzvala Islamabad, aby voči nej zasiahol.