Komentár Andreasa Rossa: Koniec jedného nepodareného revolučného plánu vo Venezuele
26 | 02 | 2019 I Andreas Ross, Frankfurter Algemeine Zeitung, preklad Peter Králik

Nicolás Maduro a Juan Guaidó už mesiac bojujú o moc vo Venezuele. Ale napriek silným priaznivcom v zahraničí rastie bezmocnosť Guaidóa. Takto bola naplánovaná revolúcia?


Venezuelská opozícia a ich pomocníci zo zahraničia sa ale nechcú vzdať. Plánujú nové pokusy priviezť humanitárnu pomoc do armádou uzatvorenej Venezuely. Ale bez ohľadu na to, ako skončí ďalšie kolo konfrontácie na hranici, sobota predstavuje obrat v konflikte medzi prezidentom Nicolasom Madurom a Juanom Guaidóm, uznaný čoby dočasný prezident kľúčovými štátmi.

Guaidóva "formálna" výzva k medzinárodnému spoločenstvu, že "musíme udržiavať všetky možnosti otvorené, aby sme dosiahli oslobodenie našej vlasti" je prejavom jeho bezmocnosti, ak nie zúfalstvo. Maduro bude interpretovať jeho výzvu ako dôkaz, že jeho odporcovia chceli obetovať krajinu a jej ropný poklad na oltár "severoamerických imperialistov". Guaidóvo stretnutie s americkým viceprezidentom Mikom Pence v pondelok v Bogote poskytlo tak Madurovi príslušné dôkazy o tomto ohrození.

Končí tak mesiac, kedy bolo mimoriadne dobre naplánované a organizované povstanie proti režimu, ktoré bola konsolidované počas dvoch desaťročí. Dokonca ešte predtým, než sa pred tromi tisíckami krajanov vyhlásil za dočasného prezidenta, opozičný vodca Guaidó uistil Washington a hlavné susedné štáty o svojej podpore vo Venezuele. Usporiadal demonštrácie, poskytoval rozhovory a bol tiež schopný organizovať kampaň k medzinárodnej pomoci: jeho program dokonca zahŕňal koncert na podporu priaznivcov. Jeho zámery sa však nepodarili,  len niekoľko policajtov opustilo Madura, väčšina humanitárnej pomoci sa nedostala do Venezuely a Maduro má ďalej svoje jednotky pod kontrolou.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo cez tweety nazval Madura "chorým tyranom" a informoval o "opatreniach" proti tým, ktorí sa vyhli demokratickým zmenám. Existuje však len málo dôkazov o tom, že pre scenár, ktorý sa práve stal, existuje už celosvetovo koordinovaný scenár. Guaidó si už nemôže byť ani istý, že po svojom vystúpení v Kolumbii sa bude môcť vrátiť do Caracasu.

V sobotu 23. februára sa demonštranti zhromaždili v mestách v Kanady a Spojených štátov a požadovali, aby západné mocnosti dali ruky preč od Venezuely. Cieľom protestov nebolo vyjadriť podporu Nicolasovi Madurovi alebo nejakému konkrétnemu politikovi alebo politickej strane vo Venezuele. Demonštranti sa snažili brániť zásadu, že Venezuela je zvrchovaný štát a že jej súčasná hospodárska a politická kríza by mala byť mierovým spôsobom vyriešená obyvateľmi Venezuely bez ekonomického alebo vojenského zásahu cudzími mocnosťami.