Summit Trump-Kim by mohol oficiálne ukončiť kórejskú vojnu
25 | 02 | 2019 I TASR

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un by na tohtotýždňovom summite vo vietnamskom Hanoji mohli oficiálne oznámiť ukončenie kórejskej vojny z rokov 1950-1953. Naznačil to v pondelok hovorca juhokórejského prezidenta, píše agentúra AFP.


"Verím, že je tu taká možnosť," povedal novinárom na margo možnej oficiálnej mierovej deklarácie hovorca Modrého domu Kim Ui-Kjom.

"Zatiaľ nevedno, o akú deklaráciu by konkrétne mohlo ísť, domnievame sa však, že USA a Severná Kórea by mohli dosiahnuť dohodu," dodal.

Juhokórejský prezident Mun Če-in ešte vlani v októbri povedal, že "je iba otázkou času", kedy Washington a Pchjongjang vyhlásia koniec vojny.

Ozbrojený konflikt na Kórejskom polostrove v čase studenej vojny sa skončil vyhlásením prímeria, mierová dohoda doposiaľ podpísaná nebola.

Trump odkladá zvýšenie ciel, rokovania s Pekingom považuje za úspešné
Spojené štáty odložia zvýšenie dovozných ciel na čínsky tovar, ktoré malo začať platiť od marca tohto roka. Uviedol to americký prezident Donald Trump po skončení obchodných rokovaní čínskej a americkej delegácie vo Washingtone. Čítať ďalej
25 | 02 | 2019 | TASR


Pokiaľ by aj najvyšší predstavitelia USA a KĽDR vyhlásili koniec kórejskej vojny, oficiálna mierová zmluva bude pravdepodobne podpísaná až v "poslednej fáze procesu jadrového odzbrojenia" na Kórejskom polostrove - a jej zhmotnenie môže byť dlhodobým procesom, upozornil podľa AFP hovorca juhokórejského prezidenta.

"Mierová zmluva a vyhlásenie o ukončení vojny sú dve odlišné veci," upozornil juhokórejský hovorca a dodal, že zmluva musí byť výsledkom "multilaterálnej snahy" so zapojením Južnej Kórey a Číny.