Pellegrini sa v prejave na summite EÚ-LAŠ zameria aj na bezpečnosť
25 | 02 | 2019 I tasr

Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa vo svojom pondelkovom prejave na historicky prvom summite Európskej únie a Ligy arabských štátov (LAŠ) zameria na tri hlavné témy — bezpečnosť, hospodársku a investičnú oblasť a podporu mladých. Uviedol to pred novinármi v nedeľu večer po príchode na summit v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch.


"Tou prvou, dôležitou, je oblasť boja proti terorizmu, bezpečnosti a hlavne zvládnutie migračnej krízy, ktorej sme čelili a pravdepodobne ešte čeliť budeme," spresnil Pellegrini.

Premiér bude hovoriť aj o spolupráci medzi EÚ a LAŠ, vzájomnom obchode a hlavne investíciách v oblasti moderných technológií, digitálnej ekonomiky, výskumu a vývoja.

Za tretiu dôležitú oblasť považuje spoluprácu mladých ľudí. Vo svojom prejave preto podporí "pokračovanie programu Erasmus+ práve pre arabské krajiny".

Pellegrini sa v pondelok v Egypte stretne aj s generálnym tajomníkom LAŠ Ahmadom Abúlom Ghajtom a podpredsedom vlády Ománskeho sultanátu pre medzinárodnú spoluprácu Sajjidom Asadom ibn Tárikom Saídom.

Na summite EÚ a Ligy arabských štátov v Šarm aš-Šajchu sa zúčastňujú zástupcovia takmer 50 krajín. Témou diskusií sú posilnenie arabsko-európskych vzťahov v ekonomickej oblasti, migrácia, bezpečnosť, ako aj boj proti terorizmu či situácia v konfliktných regiónoch.