Ministerstvá by mali rýchlo prijať zákon o dlhodobej starostlivosti, tvrdí SocioFórum
25 | 02 | 2019 I TASR

Predstavitelia platformy SocioFórum apelujú na Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, aby pripravili a uviedli do praxe nový zákon o dlhodobej starostlivosti, ktorý upraví kompetencie a sprehľadní starostlivosť o dlhodobo odkázaných na systémovej báze. Tento plán je uvedený aj v programovom vyhlásení vlády SR.


"Zdravotná starostlivosť a sociálne služby sú v Slovenskej republike dva separátne systémy s minimálnou koordináciou a prepojením," konštatovali Helena Woleková, Lýdia Brichtová a Vladislav Matej z platformy. "V sociálnom a zdravotnom systéme je však alarmujúca situácia – ľuďom ťažko a dlhodobo chorým nie je možné v rámci sociálneho systému poskytnúť potrebnú odbornú zdravotnú starostlivosť vzhľadom na finančnú náročnosť," tvrdia. V zdravotníckych zariadeniach nie je pre takýchto ľudí dostatočný počet lôžok a starostlivosť musí zabezpečovať rodina v domácom prostredí.

OZ SocioFórum tým reaguje na vyhlásenie hovorkyne Ministerstva zdravotníctva SR Zuzany Eliášovej, v ktorom uviedla, že v súčasnosti podľa ministerstiev neexistujú právne prekážky, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti mohli poskytovať zároveň zdravotnú starostlivosť aj sociálne služby a následne ich mať hradené podľa predpisov rezortu zdravotníctva aj rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. "Obe ministerstvá sa dohodli na úpravách vlastných systémov, pretože ich považujú za realizovateľnejšie z hľadiska časového aj vecného," vyhlásila Eliášová.

Ako pripravované zmeny Eliášová avizovala zvýšenie počtu lôžok v ústavných zdravotníckych zariadeniach, ktoré zabezpečujú následnú starostlivosť, paliatívnu starostlivosť či intenzívnu ošetrovateľskú starostlivosť, a taktiež rozšírenie minimálnej siete agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti a mobilných hospicov. Cieľom je aj posilniť návštevnú lekársku službu. "Chceme, aby chronicky chorí pacienti čo najviac mohli zotrvávať v domácom prostredí," povedala Eliášová. MZ a MPSVaR sa podľa nej dohodli aj na ošetrovnom, ktoré dostane človek starajúci sa o blízkeho odkázaného na domácu starostlivosť.

"Príspevok bude v rozsahu 55 percent z platu a na čas najviac tri mesiace. Ide o to, aby ten, kto sa o dlhodobo chorého stará, mal pokryté náklady počas obdobia, keď poskytuje chronicky chorému blízkemu starostlivosť, a teda počas tohto obdobia nemôže chodiť do zamestnania," povedala Eliášová.

Nemecko zaplatilo stovkám migrantov, ktorí sa rozhodli vrátiť do Sýrie
Nemecké orgány vlani finančne podporili 437 utečencov pri návrate do Sýrie. Podľa agentúry DPA to vyplýva z predbežných údajov, poskytnutých spolkovou vládou na základe požiadavky hovorkyne frakcie strany Ľavica (Die Linke) pre vnútropolitické... Čítať ďalej
25 | 02 | 2019 | TASR


Urýchlené prijatie zákona o dlhodobej zdravotnej starostlivosti s uceleným konceptom tejto starostlivosti požaduje aj Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP), ktorá v tejto veci poslala otvorený list premiérovi Petrovi Pellegrinimu. To, že na Slovensku chýba zákon o dlhodobej starostlivosti, ktorý by riešil aj financovanie, preukázal tiež prieskum AOPP realizovaný v júni 2018. Jedným z najvážnejších problémov sú podľa neho chýbajúce kapacity na zabezpečenie dlhodobej starostlivosti a čakacie lehoty. Len necelej polovici respondentov sa podarilo umiestniť opatrovanú osobu do dvoch mesiacov a každá piata rodina čaká dlhšie ako rok.