Rezort dopravy vypracoval úpravu poskytovania príspevku v civilnom letectve
24 | 02 | 2019 I TASR

Poskytovanie príspevku v oblasti civilného letectva by malo prejsť úpravou. Ministerstvo dopravy a výstavby SR vypracovalo návrh zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania na legislatívno-právny portál Slov-lex.


Rezort dopravy vypracoval podrobnejšiu právnu úpravu poskytovania príspevku v civilnom letectve s ohľadom na možnosť poskytovať verejné financie formou finančného príspevku aj na účely prevádzky letiskovej infraštruktúry a investícií do nej. Zohľadňujú sa aj právne predpisy Európskej únie pre štátnu pomoc, rozhodnutia Komisie a rozsudky Európskeho súdneho dvora v týchto súvislostiach.

"V návrhu zákona sa upravujú aj spoločné zásady na stanovovanie výšky letiskových odplát a systém letiskových odplát vo vzťahu k vykonávaniu obchodnej leteckej dopravy," konštatuje ministerstvo v predkladacej správe s tým, že by to malo prispieť k väčšej transparentnosti a zabrániť diskriminácii jednotlivých leteckých dopravcov. Zároveň by sa malo umožniť aj obci alebo vyššiemu územnému celku poskytovať príspevok.

Osoby činné v civilnom letectve poskytujúce letiskové služby by mali byť podľa návrhu oprávnené účtovať používateľom služieb odplaty. Prevádzkovateľ letiska, z ktorého je vykonávaná obchodná letecká doprava, by mal byť zároveň povinný konzultovať letiskové odplaty s leteckými dopravcami ako s používateľmi letiska. Upraviť sa majú aj spoločné zásady na stanovovanie výšky odplaty za poskytovanie leteckých navigačných služieb v súvislosti s právne záväznými aktmi Európskej únie.

MDV v spojitosti s tým vypracovalo aj novely ďalších všeobecne záväzných právnych predpisov upravujúcich predovšetkým oblasť letiskovej infraštruktúry. Navrhuje sa zaviesť nový inštitút "letecká športová plocha". Týkať by sa mal najmä existujúcich stavieb s kolaudačným rozhodnutím pre letisko v poľnohospodárstve, ktoré však nemajú platné prevádzkové povolenie a nespĺňajú platné právne predpisy.

Opozičnú SaS povedie do eurovolieb Eugen Jurzyca
Opozičnú SaS povedie do májových volieb do Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca. Druhý na kandidačnej listine bude Alojz Baránik, tretia Lucia Ďuriš Nicholsonová. Oznámil to predseda strany Richard Sulík v nedeľu na tlačovej konferencii v... Čítať ďalej
24 | 02 | 2019 | TASR


Medzirezortné pripomienkové konanie k tomuto návrhu je skrátené a malo by sa skončiť 1. marca. "S ohľadom na zabezpečenie príslušných krokov vyplývajúcich z platných právnych predpisov je potrebné, aby účinnosť návrhu zákona bola najneskôr 1. júla 2019, a z tohto dôvodu sa návrh zákona predkladá na skrátené medzirezortné pripomienkové konanie," zdôvodnil rezort.