Komentár Davida Browna: Fínske znásilňovacie gangy
23 | 02 | 2019 I David Brown, Gatestone Institute

Fínsko je zvláštna krajina. Schovaná za svoju slávnu sestrou, Švédskom a na druhej strane má za suseda Rusko. Je to jedna z najsevernejších a najodľahlejších krajín sveta. Obyvatelia Fínska sú húževnatí Európania, inak by v tak drsnom klímy nemohli vydržať. Fíni v Oulu, najľudnatejším meste v severnom Fínsku, žijú v zime normálnym životom aj pri teplotách -32 stupňov Celzia.


Fínsko má len o málo viac ako 5,5 milióna obyvateľov a počet stromov s prevahou prevyšuje počet ľudí. Dve tretiny tejto krajiny sú pokryté hustými lesnými porastmi, čo z nej robí najviac zalesnenú krajine v Európe. Napriek tomu táto podivná, zdanlivo zabudnutá krajina zápasí s škaredým problémom, tak dobre známym z európskych metropol: fínske dievčatá sa stávajú obeťou znásilňovacích gangov.


V decembri 2018 oznámila polícia v meste Oulu zatknutie siedmich mužov obvinených z opakovaného znásilnenia desaťročného dievčaťa. Polícia tvrdí, že táto dievčina bola údajne po dobu niekoľkých mesiacov vystavená opakovaným sexuálnym útokom v súkromných bytoch týchto podozrivých.


Podozriví muži vo veku 20 až 40 rokov do Fínska dorazili v niekoľkých posledných rokoch ako migranti alebo utečenci a predpokladá sa, že so svojou obeťou nadviazali kontakt na internete. Len v roku 2015 požiadalo vo Fínsku o azyl 32 000 migrantov.


Britská školáčka, ktorá utiekla k Islamskému štátu, sa chce vrátiť domov
Jedna z troch britských školáčok, ktoré sa v roku 2015 pridali k militantom z Islamského štátu (IS), sa chce vrátiť do vlasti, aby zabezpečila zdravotnú starostlivosť svojmu nenarodenému dieťaťu. V stredu o tom informoval na svojej webovej stránke... Čítať ďalej
14 | 02 | 2019 | TASR

Mnohí miestni obyvatelia v Oulu sa Gatestonu zverili, že si v miestnom nákupnom centre všimli aktivity moslimských gangov. Tieto gangy posielajú svojich najsympatickejších a najpríťažlivejších členov, aby si našli mladé fínskej dievčatá. Miestne rodičia majú o svoje deti oprávnené obavy.


Fínsky premiér Juha Sipilä vyjadril na Twitteri svoj šok a hnev, keď zverejnil, že "sexuálny trestný čin proti dieťaťu je nehumánny zločin, ktorého zlo je za hranicou chápania".


Jeho naivita je neuveriteľná. Medzinárodne uznávané štúdie o vyčíňanie znásilňovacích gangov vo Veľkej Británii jasne dokazujú, že toto "zlo" je jednak dobre zdokumentované a tiež celkom dobre zmapované. Preto nemá najmenší dôvod byť prekvapený.


Oficiálna štatistika krajiny z roku 2017 odhaľuje, že celoštátne boli vo Fínsku irackí a afganskí migranti zastúpení medzi podozrivými zo sexuálnych útokov až 40-krát častejšie ako domorodí Fíni.


V Británii bola v roku 2015 publikovaná "Správa o sexuálnom zneužívaní detí v Rotherhamu". Je to nezávislá správa o tom, ako k prípadom sexuálneho zneužívania detí pristupovali miestne sociálne služby a polície. Táto správa jasne odhalila, ako sa znásilňovací gangy správajú a akým spôsobom operujú, odhalila strašnú brutalitu voči ich obetiam a taktiež "očividné" zlyhanie polície a politikov pri ochrane dievčat.


Zo zistení uvedených v správe profesorky Alexis Jay môžeme usudzovať, že počet obetí a násilníkov bude vo Fínsku stále stúpať, pretože budú postupne odhaľované ich siete a viac dievčat nájde odvahu tieto zločiny nahlásiť.


A skutočne, polícia v Oulu má teraz dôvodné podozrenie, že znásilnenie alebo inú formu sexuálneho zneužívania dievčat vo veku od 10 do 15 rokov spáchalo až 16 cudzincov a začala vyšetrovať ďalších štyroch mužov. Okrem toho polícia v hlavnom meste Fínska, Helsinkách, odhalila, že z rovnakého dôvodu boli zatknutí traja muži narodení v cudzine.


Pravda býva nepríjemná. Hoci je bezcitné zredukovať uvažovanie o týchto znásilneniach len na štatistiky a pravdepodobnosti, tak nám nič iné nezostáva. Helsinki majú 630 000 obyvateľov, kdežto Oulu ich má len 200 tisíc. V tejto chladničke Európy sú dve ďalšie mestá podobnej veľkosti: Turku a Tampere.


Skúsenosti Spojeného kráľovstva nám naznačujú, že je pravdepodobné, že ani v týchto mestách nie sú deti pred aktivitami znásilňovacích gangov v bezpečí.


Tieto deti čelia barbarskej krutosti. Profesorka Alexis Jay ju vo svojej správe opisuje bez servítkov: "Viac ako v tretine prípadov boli deti postihnuté sexuálnym vykorisťovaním už známe sociálnym pracovníkom pre ochranu detí. Je ťažké opísať brutálny povahu zneužívania, ktoré tieto deti utrpeli.


Boli opakovane znásilňované mnohými páchateľmi, unesené z domova, bité a zastrašované. Boli obeťou kupliarstva v iných mestách na severe Anglicka. Vyskytli sa prípady detí, ktoré násilníci poliali benzínom a vyhrážali im, že ich zapália. Iným deťom sa vyhrážali strelnými zbraňami, museli byť svedkami brutálnych znásilnenia a vyhrážali sa im, že ak o tom niekomu povedia, tak budú ďalší na rade. Najmladším dievčatám znásilneným veľkým počtom páchateľov bolo 11 rokov."


Zjavne to bolo "očividné" zlyhanie policajtov a politikov, ktoré týmto mužom umožnilo pokračovať v znásilňovanie a zneužívanie týchto detí. Pracovníci štátnej správy údajne mlčali buď z dôvodu politického zisku, alebo sa snažili vyhnúť ohrozeniu svojej kariéry.


Médiá vo Veľkej Británii informujúce o tomto probléme sa väčšinou zhodli na tom, že profesorka Alexis Jay obvinila mestskú radu a políciu v Rotherhame len preto, že sa nedokázala so sexuálnym zneužívaním vysporiadať vďaka svojmu nevhodnému postoju odporujúcemu diktovanej politickej korektnosti. Ale Alexis


Jay hovorí , že to nie sú slová, ktoré by použila: "Mám k takýmto frázam averziu," dodáva. Namiesto toho sa profesorka Jay domnieva, že miestne rada ovládaná Labouristickú stranou nad týmto problémom privierala oči kvôli "svojmu rozhodnutie správať sa zhovievavo k (pakistanskej) komunite, od ktorej sa očakávalo, že bude voliť labouristov. Miestne rada nechcela robiť vlny, chcela to všetko udržať pod pokrievkou a dúfala, že sa problém sám nejako vyrieši."


Na udalostiach v Oulu vo Fínsku je najhorší ten znepokojujúci pocit, že sa tu história opakuje a že tie dobre zdokumentované lekcie z minulosti boli na nič. Mnohí dúfajú, že niekoľko oneskorených rozsudkov tento problém zažehná a celý humbuk zmizne.


Počiatočné správy naznačujú, že hlásenia zneužívaných dievčat a ich rodičov nepovažovala polícia za vierohodné. Polícia zasiahla až po dôraznej intervencii otca a otčima jednej z obetí, ktorí na internete nastražili pascu na jedného násilníka. Práve tento zásah priviedol jedného miestneho radného k odhaleniu skutočnosti, že počas dvoch dní "bolo za sexuálne zneužívanie detí, sexuálne zneužívanie detí s priťažujúcimi okolnosťami a za znásilnenie s priťažujúcimi okolnosťami uväznených celkom 8 mužov s migrantské menami."


Až potom, čo boli tieto informácie zverejnené, varovala konečne miestna polícia rodičia pred nebezpečenstvom, ktorému čelia ich deti: "Nedávno sa v oblasti Oulu objavili prípady, kedy sa najmä ne-fínski muži snažili nadviazať kontakt a získať dôveru maloletých na internete. V najhorších prípadoch viedli tieto kontakty k vážnym sexuálnym zločinom."


Polícia v Oulu tvrdí , že bola nedávno informovaná o desiatkach prípadov, kedy sa dospelí muži snažili nadviazať kontakt s mladými dievčatami online. "Preto sme uverejnili toto varovanie," povedal policajný dôstojník Markus Kiiskinen.


Pre fínskych politikov sa tento rozruch stal v nevhodnej dobe, len tri mesiace pred parlamentnými voľbami naplánovanými na 14. apríla 2019 . Predseda vlády Juha Sipilä , ktorý počas decembra 2018 o tomto probléme dovtedy ani "nepípol", zrazu otočil o 180 stupňov a snažia sa vzbudiť dojem, že je znepokojený a pripravený zjednať nápravu.


Premiér Juha Sipilä vyjadril "zármutok a znechutenie" nad touto vlnou sexuálnych zločinov a tvrdil, že chápe Fínov, ktorí pociťujú strach a obavy. Vo svojom vyhlásení zdôraznil, že každý, kto prichádza do Fínska, musí rešpektovať fínskej zákony a princíp integrity osobnosti. Zdôraznil tiež, že azylový systém Fínska nesmie chrániť zločincov a označil tieto sexuálne útoky za "úplne neľudské a odsúdeniahodné".


Bolo by veľkorysé popísať reakciu obyčajných Fínov voči jeho postoji ako skeptickú. Väčšina otvorene vysmiala pokrytectvo človeka, ktorý sa nesmierne angažoval v migračnom šialenstvo v roku 2015, počas ktorého privítal do svojej malej krajiny 32 000 migrantov. V tej dobe sa dokonca nechal počuť vo verejnoprávnych médiách, že jeho exkluzívny rodinný dom v Kempele, ktorý sa nachádza 500 km severne od hlavného mesta Helsiniek, by mohol byť použitý na ubytovanie žiadateľov o azyl.


"Mali by sme sa všetci pozrieť do zrkadla a opýtať sa, ako môžeme pomôcť ... Môj dom nie je v súčasnej dobe príliš využívaný. Moja rodina žije v Sipoo a rezidencie predsedu vlády sa nachádza v Kesarantě," povedal vo fínskej štátnej televízii.Televízna stanica Al Jazeera TV sa postarala o to, že správa o jeho ponuke bola široko zdieľaná.


Napriek odvážnym tvrdeniam, že budú prijaté príslušné opatrenia a že budú sprísnené zákony týkajúce sa žiadateľov o azyl, politici, ako napríklad minister vnútra, sa stále zasadzujú o desaťnásobné zvýšenie kvót pre utečencov, ktorí majú byť do krajiny prijatí. Vyzerá to tak, že vo Fínsku zíva hlboká priepasť medzi slovami a činmi politikov.


Vedľa pokrytectva tohto politického postoja prevláda v miestnej administratíve totálna apatia. Na radnici v Oulu sa tajomník Ari Heikkinen vyjadril, že nie je s podrobnosťami problému zatiaľ oboznámený a nie je si istý, čo by sa malo podniknúť. Uznal ale, že existuje problém s "online komunikáciou".


Je to na zbláznenie, ale situáciu tu nikto nepovažuje za naliehavú. Vyzerá to, že fínske úrady sedia na probléme, ktorého potenciálny rozsah a závažnosť si ešte vôbec neuvedomujú. Možno, že fínsky talent k podceňovaniu ťažkostí tentoraz pracuje na plné obrátky.


Niekoľko odvážnych ľudí ale vystrčilo hlavu zo zákopov a postavilo sa k riešeniu problému čelom. Kurdka Seid Sohrab dostala vo Fínsku azyl, keď mala päť rokov. Jej rozhovor pre denník Ilya Sanomat, jeden z dvoch hlavných bulvárnych denníkov vo Fínsku, vzbudil tak veľkú pozornosť, že aj emocionálne chladným Fínom vyrazil dych.


Jej výpoveď sa prekvapivo zhodovala so skúsenosťami obetí znásilňovacích gangov vo Veľkej Británii. Jedna britská obeť opísala svoje utrpenie takto : "Ako tínedžerku ma zobrali do rôznych domov a bytov nad reštauráciami rýchleho občerstvenia v severnom Anglicku, a tam ma bili, mučili a znásilňovali - viac ako stokrát. Keď ma bili tak mi nadávali, že som "biela štetka" a "biela p***".


Vysvetlili mi, že pretože nie som moslimka a nie som panna, a preto, že som sa "vyzývavo" obliekala, tak si podľa nich zaslúžim "trest". Povedali mi, že musím "počúvať" alebo ma zmlátia. Moslimské dievčatá sú dobré a čisté, pretože sa konzervatívne obliekajú, sú zahalené až po členky a po zápästia a majú zakrytú oblasť lona. Zostávajú pannami až do svadby. sú to naše dievčatá."


"Vy biele dievčatá a nemoslimské dievčatá ste zlé, pretože sa obliekate ako šlapky. Ukazujete krivky svojich tiel (to, že ukazujete medzeru medzi stehnami, znamená, že to chcete), a preto ste nemorálne. Biele dievčatá spia so stovkami mužov. Ste iné. Ste bezcenné a zaslúžite si skupinovo znásilniť."

A toto je tiež vyučované vo fínskych mešitách. Antero Yasa, zakladateľ a spolupredseda organizácie "Sekulárnej prisťahovalci vo Fínsku" tvrdí, že sa objavil na čiernej listine fínskych televíznych staníc kvôli svojej čestnej úprimnosti v rozhovoroch o tomto probléme, ktorý vo fínskych mešitách imámovia stále víria.


Islamské centrum Andalus (Andalus Islamic Center), nachádzajúce sa v štvrti Puolinharju v Helsinkách poslalo v januári 2019 svojím veriacim bulletin s obrázkom dvoch lízaniek. Jedno bolo rozbalené, špinavé a pokryté hmyzom a to druhé bolo zabalené.


"Toto je dôvod, prečo hrá hidžáb tak dôležitú úlohu v islame," hovorilo sa v ňom. Zrejmé ponaučenie pre moslimského i nemoslimského čitateľa je to, že odkrytá žena je doslova špinavá, a môže si s ňou ktokoľvek "pohrať".


Je možné, že nebezpečenstvo pre naše dcéry nespočíva v "online komunikáciu" a v "nedostatku integrácie", ktoré sa stali otrepanými frázami. Nebezpečenstvo spočíva v myšlienkach, ktoré sa dnes a denne vyučujú a propagujú v mešitách našich miest, a ktoré členovia gangov berú za svoje.


V tejto chvíli je opozícia vedená stranou Praví Fíni - nacionalistickou stranou, ktorá vo Fínsku začala diskusiu o tejto záležitosti ako prvá a na rozdiel od ostatných bola vždy úplne dôsledná vo svojich varovaniach o nebezpečnosti islamu v západnej spoločnosti a o problémoch s azylantami. Jej politikou je, čo je v liberálnych krajinách trochu kontroverzné; dávať pôvodných Fínov na prvé miesto. Nebolo teda nijako prekvapujúce, keď bol lídrovi strany Praví Fíni - Jussimu Halla-Ahova na nejaký čas zablokovaný twitterový účet po tom, čo o probléme začal hovoriť.


Nech už politici hovoria čokoľvek, je jasné, že sme sa z našej nedávnej minulosti nepoučili. Dôkazy z iných krajín opakovane ukazujú súvislosť medzi konzervatívnou odnožou islamu a sexuálnou agresiou. Jedno je isté, ak sa budú policajti a politici naďalej snažiť zamiesť tento problém pod koberec a médiá a digitálne korporácie budú naďalej cenzurovať otvorenú diskusiu, znásilňovacie gangy budú naďalej prekvitať.


Zločinci v Oulu a v Helsinkách sú konečne zatýkaní a súdení. Je veľmi nepravdepodobné, že by ostatné fínska mestá boli voči tomuto problému s gangami imúnne. V celej krajine je cítiť, že politickí lídri a obyvateľstvo stále dúfajú, že celý problém, alebo aspoň humbuk okolo neho, proste niekam zázračne zmizne.


Pre dcéry Fínska je to skutočne znepokojujúce, pretože nádej a mlčanie im bezpečie nezaistia.