Rusko predĺžilo vyšetrovanie Američana obviňovaného zo špionáže
22 | 02 | 2019 I TASR

Ruská Federálna bezpečnostná služba predĺžila o tri mesiace vyšetrovanie bývalého príslušníka námornej pechoty USA Paula Whelana, ktorý je vo väzbe pre podozrenie zo špionáže. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax s odvolaním sa na Whelanovho právnika.


Whelana, ktorý má americké, britské, kanadské a írske pasy, zatkli v moskovskom hoteli 28. decembra. Obvinenia popiera. Moskovský súd pôvodne nariadil, že má byť vo väzbe do 28. februára, pripomína agentúra Reuters.

"Vyšetrovanie predĺžili do 28. mája," uviedol Whelanov právnik.Whelana zadržali príslušníci FSB údajne priamo pri špionážnej misii. Ak ho v Rusku uznajú za vinného, hrozí mu 10-20 rokov väzenia.

PETER KRÁLIK: Paula Whelana, zatknutého pre špionáž v Moskve, vyhodili z americkej armády pre krádeže
Američan Paul Whelan, ktorý bol 28. decembra zadržaný v Moskve pre podozrenie zo špionáže, bol prepustený z radov amerických ozbrojených síl za krádež, uviedol The Washington Post . Publikácia sa týka dokumentov Pentagonu, ktoré boli zverejnené na... Čítať ďalej
02 | 01 | 2019 | Peter Králik


Príbuzní uviedli, že bol v Moskve, aby sa ako hosť zúčastnil na priateľovej svadbe. Rodina sa so žiadosťou o pomoc obrátila na americký Kongres, ministerstvo zahraničných vecí USA i veľvyslanectvo USA v Rusku. Viacerí americkí experti na bezpečnostnú problematiku vyjadrili pochybnosti nad tvrdeniami, že Whelan je špiónom.