Rusi vyšetrujú moldavských opozičných lídrov za pranie špinavých peňazí
22 | 02 | 2019 I TASR

Ruské ministerstvo vnútra informovalo v piatok o začatí vyšetrovania v prípade prania špinavých peňazí, do ktorého je údajne zapletený aj vplyvný líder moldavskej Demokratickej strany.


Správa o začiatku vyšetrovania prišla iba dva dni pred parlamentnými voľbami v tejto chudobnej krajine bývalého sovietskeho bloku, píše agentúra AP.

Obyvatelia Moldavska sa v nedeľu budú v celoštátnych parlamentných voľbách rozhodovať najmä medzi tromi najsilnejšími subjektmi - dvoma parlamentnými a jedným opozičným.

Z parlamentných sú to proruská Socialistická strana Moldavska (PSRM) prezidenta Igora Dodona a Demokratická strana na čele s vplyvným lídrom a oligarchom Vladom Plahotniucom.

Moldavsko: Dvaja opoziční lídri tvrdia, že boli otrávení
Dvaja lídri moldavskej opozície obvinili vo štvrtok moldavskú vládu, že ich otrávila. Informovala o tom stanica Rádio Slobodná Európa s tým, že takéto tvrdenia vyriekli len pár dní pred parlamentnými voľbami. Čítať ďalej
22 | 02 | 2019 | TASR


Opozičným politickým subjektom je proeurópsky blokom ACUM (Teraz), zložený z dvoch mimoparlamentných opozičných strán - Akcia a solidarita (PAS) a Dôstojnosť a pravda (DA).

Ruské ministerstvo vnútra v piatok prostredníctvom oficiálneho tlačového vyhlásenia oznámilo, že vyšetruje schému prania špinavých peňazí cez dve ruské banky.

Z organizovania týchto protizákonných finančných prevodov podozrieva dvoch najbohatších mužov v Moldavsku - Vlada Plahotniuca a bývalého poslanca a podnikateľa Veaceslava Platona. Plahotniuc sa považuje de facto za najvplyvnejšiu osobu v Moldavsku.

Ruská polícia zatkla v súvislosti s týmto prípadom ruského občana.