Niki Lauda dnes jubiluje
22 | 02 | 2019 I Juraj Štubniak


Legendárny rakúsky pilot formuly 1 s prezývkou Potkan získal dva tituly s Ferrari a jeden s McLarenom. Pretekať pritom začal aj napriek tomu, že s tým jeho rodina nesúhlasila.  Mali pre neho pripravenú kariéru finančníka a obchodníka. Do sŕdc fanúšikov sa zapísal nielen svojimi famóznymi úspechmi, ale aj nehodou, ktorú ako zázrakom prežil.



Písal sa 1. august 1976 a Niki Lauda pretekal na nemeckom Nürburgringu. Ako držiteľ titulu z predchádzajúcej sezóny a vedúci pretekár priebežného poradia ročníka bol veľkým favoritom závodu. Vo vysokej rýchlosti v zákrute ale narazil do plota, od ktorého sa odrazil späť na trať. Následne do neho nabúrali ďalšie pretekári. Laudova formula začala okamžite horieť.






Pri pohľade na zábery z Nemecka všetci tŕpli hrôzou. Súperom Laudu sa po usilovnej snahe podarilo slávneho pretekára z horiaceho monopostu vyprostiť, jej následkov sa ale všetci obávali.

Hrozivo vyzerajúcu nehodu však Rakúšan zázračne prežil, hoci mal popálenú veľkú časť tela vrátane hlavy. "Prebral som sa na posteli a nemal silu sa pohnúť. O niečo neskôr sa niekto dotkol mojich ramien. Bol to kňaz a dával mi posledné pomazanie na ľavé rameno, jedinú časť tela, ktorá nebola popálené. Myslel si, že už som mŕtvy," spomínal Lauda na okamihy, kedy zase prišiel k sebe.

Každý by čakal, že po takomto zážitku Lauda ukončí kariéru. Nestalo sa tak. Zmeškal dokonca len dva preteky. Už šesť týždňov po desivom zážitku si do svojho monopostu znova sadol a vo svojom prvom závode po nehode došiel štvrtý. Dlho to navyše vyzeralo, že titul obháji. Nakoniec sa tak nestalo, o jediný bod prehral s Jamesom Huntom. Podarilo sa mu to o rok neskôr, keď seriál formuly 1 opäť opanoval.

So svojou milovanou formulou sa ale nerozlúčil ani po skončení aktívnej kariéry - pôsobil napríklad ako televízny komentátor alebo poradca Ferrari. Dodnes je šéfom dozornej rady McLarenu.

V poslednej dobe sa rodák z Viedne potýka zdravotnými komplikáciami - na začiatku tohto roka musel byť hospitalizovaný kvôli chrípke, v minulosti mu dvakrát transplantovali obličku a v minulom roku podstúpil transplantáciu pľúc. Po zložitej operácii vlani v auguste bol vo veľmi vážnom stave.



"Bol som na tom horšie než po tej nehode v roku 1976 na Nürburgringu. Bol som oveľa dlhšie v nemocnici, do určitej miery teraz v podstate žijem tretej život," cituje ČTK Laudu.

Pre fanúšikov Formule 1 Lauda je a navždy bude ikonou. Mnohí dokonca tvrdia, že lepšieho pretekára sme na okruhu F1 nikdy nevideli. Určite to bol najtechnickejší závodník, akého okruhy zažili.

Dnes sa majster sveta dožíva 70 rokov. Veľa zdravia do ďalšieho tvorivého života mu želá aj naša redakcia.