Komentár Jany TELEKI: Prečo polícia nemá záujem obviniť skutočného objednávateľa vraždy Jána Kuciaka?
22 | 02 | 2019 I Jana Teleki

Zamotaní v Kočnerových motákoch


Deň pred rozhodovaním Špecializovaného trestného súdu o sprísnení podmienok väzby pre Mariana Kočnera, devätnásteho decembra 2018 poslal anonym redakciám e-mail, s popisom prepojení Kočnera na predstaviteľov brachiálnych zložiek a upozornil na skutočnosť, že motáky nie sú súčasťou spisu v trestnej veci - zmenky, pre ktorú je Kočner vo väzbe ako uvádza prokuratúra, ale v spise zavraždeného Jána Kuciaka.


Kočner podľa e-mailu, prostredníctvom „motákov inštruoval cez svojho advokáta Andreja Šabíka svojho priateľa Petra Tótha. JUDr. Andrej Šabík, zastupujúci Kočnera v spore zmenky televízie Markíza, pre ktoré je momentálne vo väzbe, informáciu o vynášaní „motákov“ a napomáhaní Kočnerovi ovplyvniť vyšetrovanie rezolútne poprel.


Peter Tóth, ktorý je v súčasnosti v pozícii chráneného svedka a podľa anonymu mal práve on odovzdať lístočky na polícii uviedol, že zverejnené informácie sú iba ďalším pokusom na jeho diskreditáciu.


Podľa polície : „Policajti NAKA zaistili 'motáky' 26. novembra a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi do trestnej veci 'zmeniek'. Na základe motákov a podozrení, že sa Kočner snaží spoza mreží ovplyvňovať vyšetrovanie, 10.12 2018 dozorový prokurátor JUDr. Ján Šanta navrhol Kočnerovi v kauze zmenky prísnejšiu, takzvanú kolúznu väzbu.


 

Šantiáda z dielne Daňo


Bezprostredne po zverejnení mailu bolo jednoznačné, že cieľom kauzy „motáky“ nie je diskreditácia Petra Tótha, ale kriminalizovanie Kočnerovho advokáta JUDr. Andreja Šabíka obvineného v inej trestnej veci a diskreditácia osôb, ktoré mal Kočner údajne žiadať o pomoc.


Situácia sa orgánom vymkla spod kontroly ešte v deň doručenia sporného mailu redakciám. V súvislosti s motákmi totiž uverejnil vloger Martin Daňo nahrávku, na ktorej prokurátor JUDr. Ján Šanta popisuje spôsob akým bude Kočnerovi zaisťovacia väzba prekvalifikovaná na väzbu kolúznu.


Ako to už na Slovensku býva dobrým zvykom, médiá nesústredili pozornosť na nezákonný postup prokuratúry, ani bezbrehé marenie práv obvineného v trestnom konaní, ale porušenie etických kódexov Martinom Daňom. Hysterické reakcie médií v súvislosti s nahrávkou, obhajoba Šantu, ktorý sa údajne „iba vyjadril“, že Kočner vypisuje kade komu, kampaň voči Daňovi, táranie o pokuse zdiskreditovať jediného odvážneho prokurátora na Slovensku a výkriky Michala Boreca - hovorcu TV Markíza o právnych krokoch, ktoré podnikne Markíza voči Daňovi napovedali, že prioritou dňa nie je sporný mail a diskreditácia prominentov označených v motákoch, ale odstránene spornej nahrávky rozhovoru prokurátora Jána Šantu a redaktora Reného Medzihradského z fb stránok Martina Daňa.


 

Rozhodnutie o sprísnení väzby


Šoková terapia prišla až v deň rozhodovania o väzbe pri predvádzaní údajne chráneného svedka Szabóa obvineného vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorý mal súdu predložiť listiny odôvodňujúce dôvody na sprísnenie väzby. JUDr. Šanta po blamáži s nahrávkou na pojednávanie o sprísnení väzby poslal kolegyňu.


Dňa 20.12 2018 sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, akceptoval návrh prokurátora a rozšíril dôvod väzby obvineného Mariána Kočnera aj o kolúzny dôvod väzby a zároveň predĺžil lehotu trvania väzby obvineného do 28. apríla 2019.“


Bezprostredne po pojednávaní sa k rozhodnutiu vyjadril aj Kočnerov advokát Michal Mandzák:


V kauze vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice utajený svedok predložil listinné dôkazy, ktoré údajne majú potvrdzovať, že pán Kočner z väzby údajne marí vyšetrovanie prípadu zmeniek. Keďže informácie o motákoch dodal policajtom utajený svedok, ide o nepoužiteľný dôkaz, ... mám právo sa pýtať a zisťovať dôveryhodnosť tejto výpovede“.


 

Po pojednávaní vyplávalo na povrch ďalšie klamstvo prokuratúry ...


Hoci bolo nad slnko jasnejšie, že ak dôvodom sprísnenia väzby Kočnerovej väzby boli údajne „motáky“, a väzba bola predĺžená na základe výpovede a listín predložených Tomášom Szabóom, každému súdnemu muselo dôjsť, že listiny predložené Szabóom neboli ničím iným iba motákmi, ku ktorým sa za normálnych okolností nemal ako dostať, teda pokiaľ by mu ich nepriniesli mládenci z polície.


Aj keď sa médiá v eufórii z Kočnerovej predĺženej väzby zabudli pýtať na listiny predkladané na pojednávaní, v súvislosti s výpoveďou chráneného svedka je podstatných niekoľko vážnych okolností majúcich zásadný vplyv na konanie.


Na výpoveď svedka Szabóa zo zákona nie je možné prihliadať nakoľko nebol vo veci zmenkového podvodu procesne vypočutý.


Prokuratúra vehementne odmieta pripustiť jeho vypočutie, keďže by okrem prevalenia nezákonností v súvislosti s motákmi, evidentne obnažila aj neštandardné praktiky polície. Vzhľadom na odmietanie výsluchu Szabóa už teraz je jednoznačné, že tento chránený svedok pred súdom svedčiť nebude, pretože prokuratúra si plne uvedomuje fiasko predvianočného predstavenia. Mimochodom, na základe výpovede chráneného svedka, nie je možné páchateľa odsúdiť.


Nezákonné rozhodnutia prokuratúry sú skôr bežnou praxou ako výnimkou, v tomto prípade však JUDr. Ján Šanta vydal oveľa silnejší odkaz verejnosti ako samotnému Kočnerovi.


Šanta predviedol občanom, že pokiaľ sa rozhodne držať kohokoľvek v rozpore so zákonom vo väzbe, nepomôže mu ani fakt, že vo veci nie je obvinený. Pri jeho porušovaní jednotlivých ustanovení trestného poriadku by sme mali viac ako spozornieť.


Po prevalení škandálu s nezákonným predĺžením a sprísnením väzby sa rozhodli orgány odpútať pozornosť, podsunutím výpovede Aleny Zsuzsovej a zverejnením časti zvukového záznamu ...


(pokračovanie na budúce)