Pápež František očakáva "konkrétne opatrenia" v boji proti pedofílii v cirkvi
21 | 02 | 2019 I TASR
Pápež František otvoril vo štvrtok summit predsedov biskupských konferencií z celého sveta venovaný prevencii pohlavného zneužívania duchovnými a ochrane detí. Informovala o tom agentúra AFP.

Pápež vyhlásil, že svet očakáva "konkrétne a účinné opatrenia" v boji proti pedofílii v katolíckej cirkvi, uviedla agentúra DPA. "Počujeme krik detí, ktoré požadujú spravodlivosť," povedal najvyšší pontifex.

Pápež predsedom biskupských konferencií z celého sveta pripomenul ich diel zodpovednosti a vyzval ich na "odvahu".

Nemecký kardinál a predseda Konferencie biskupov Nemecka Reinhard Marx si od tohto summitu sľubuje nové podnety nielen pre cirkev, ale aj pre celú spoločnosť.

Premiér nechce rozhádané Slovensko,vyzýva na pokojnú spomienku na zavraždených
Premiér Peter Pellegrini vyzýva na pokojnú spomienku na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Zároveň si želá, aby táto vražda prestala rozdeľovať spoločnosť, nechce totiž rozhádané Slovensko. Uviedol to vo videu... Čítať ďalej
21 | 02 | 2019 | TASR


"Cieľom je, aby všetci biskupi pochopili, že ide o výzvu, ktorej musíme čeliť my všetci - v cirkvi i v spoločnosti," vyhlásil Marx vo štvrtok v Ríme krátko pred začatím summitu.

"Verím, že možno i tieto výnimočné stretnutia počas nasledujúcich dní prinesú jasný odkaz pre celú spoločnosť, že netolerujeme a ani nikdy nebudeme tolerovať, aby dochádzalo k sexuálnemu zneužívaniu detí a mladistvých," povedal Marx. Musíme urobiť maximum pre to, aby sme prekonali strašné zlo sexuálneho zneužívania, zdôraznil predseda nemeckej biskupskej konferencie.

Summit sa začal rannou modlitbou a krátkym príhovorom pápeža vo vatikánskej Synodnej aule. Následne majú byť odvysielané videá so svedectvami obetí. Pracovné skupiny sa budú po celý čas konania tejto konferencie venovať témam zodpovednosti a transparentnosti.

Summit ukončí v nedeľu 24. februára omša a záverečná reč pápeža v Kráľovskej sále Apoštolského paláca.