Dokončili vyšetrovanie osôb, ktoré nariadili streľbu na Majdane
20 | 02 | 2019 I TASR

Generálna prokuratúra Ukrajiny dokončila vyšetrovanie vedené proti bývalým úradníkom, ktorí pred piatimi rokmi nariadili streľbu do protivládnych demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti. Oznámil to v stredu ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko.


"V deň piateho výročia krvavých udalostí môžem jednoznačne povedať, že vyšetrovanie viedlo k identifikácii nielen 66 ľudí podozrivých zo spáchania vrážd. Tento rok generálna prokuratúra dokončila vyšetrovanie tých, ktorí vydali zločinné príkazy, ktoré viedli k zabíjaniu a zraneniam na Majdane," uviedol Lucenko, ktorého citovala agentúra Ukrinform.

Trump pozval Babiša do Bieleho domu
Americký prezident Donald Trump pozval českého premiéra Andreja Babiša do Washingtonu. Na svojom účte na Twitteri to uviedol aAmerický prezident Donald Trump pozval českého premiéra Andreja Babiša do Washingtonu. Na svojom účte na Twitteri to... Čítať ďalej
20 | 02 | 2019 | tasr


Podľa neho bude konanie proti bývalým úradníkom postúpené súdu po tom, čo parlament rozhodne o rozšírení procedúr súdneho konania v neprítomnosti.

"Komisia expertov na základe 988 zväzkov vyšetrovacích materiálov dospela k záveru, že úmrtia a zranenia účastníkov mierových zhromaždení na Majdane priamo súvisia s rozhodnutiami a činmi bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, bývalého šéfa SBU (Ukrajinskej bezpečnostnej služby) Oleksandra Jakymenka a jeho podriadených (Tockyj, Hanža, Potijevskyj, Ščeholev), bývalého ministra vnútra Zacharčenka a jeho podriadených (Šuľak, Konopľanyk, Mykolenko), bývalého ministra obrany Lebedeva a bývalého šéfa generálneho štábu Zamanu," dodal Lucenko.