Na východe Francúzska poškodili 80 hrobov na židovskom cintoríne
19 | 02 | 2019 I TASR

Neznámi páchatelia poškodili približne 80 hrobov na židovskom cintoríne vo východnom Francúzsku. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom v utorok informovala agentúra AFP.


Poškodené hroby objavili v utorok skoro ráno na židovskom cintoríne v obci Quatzenheim ležiacej v regióne Alsasko hraničiacom s Nemeckom, píše sa vo vyhlásení regionálneho bezpečnostného úradu. Ten zverejnil fotografie, na ktorých sú zachytené hroby posprejované nacistickými symbolmi.

Na jednom z nich je nápis "Elsassisches Schwarzen Wolfe", odkazujúci na separatistickú skupinu s väzbami na neonacistov, ktorá v 70. a 80. rokoch uskutočnila sériu podpaľačských a bombových útokov na symboly francúzskej štátnosti.Incident bol odhalený len niekoľko hodín predtým, ako sa vo Francúzsku začnú pochody a zhromaždenia proti antisemitizmu.

Vo Francúzsku sa uskutočnia pochody a zhromaždenia proti antisemitizmu
Vo Francúzsku sa v utorok konajú pochody a zhromaždenia proti antisemitizmu, ktoré vyvolala séria šokujúcich antisemitských útokov v krajine. Informovala o tom agentúra AP. Na výzvu politických strán zareagovali tisícky demonštrantov i niekoľko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2019 | TASR


Nárast antisemitských nálad vo Francúzsku vyvrcholil uplynulý víkend útokom na významného filozofa Alaina Finkielkrauta počas pochodu stúpencov hnutia tzv. žltých viest. Podľa francúzskych úradov vzrástol počet podobných prípadov medziročne o 78 percent. Polícia ich v roku 2017 zaznamenala 311, v roku 2018 už 541.