Maldivy: Súd vydal príkaz na zadržanie bývalého prezidenta Jamína
18 | 02 | 2019 I tasr

Maldivský súd vydal príkaz na zatknutie bývalého prezidenta Abdulláha Jamína, ktorý je obžalovaný z prania špinavých peňazí. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.


Súd súhlasil so žiadosťou o zadržanie Jamína po tom, čo bývalého prezidenta minulý týždeň obžalovali z preprania takmer 1,5 milióna dolárov. Tohto činu sa údajne dopustil pred prezidentskými voľbami, ktoré v septembri prehral s opozičným kandidátom Muhammadom Sálihom.

Jamín (59) si vo voľbách, ktoré sa konali 23. septembra 2018, chcel upevniť svoje mocenské postavenie ďalším päťročným mandátom v prezidentskom kresle po sérii obvinení z potláčania opozície, keďže dal uväzniť niekoľko jej členov.

Sálih (54) v predvolebnej kampani stavil na protikorupčnú platformu a prisľúbil demokratické reformy v tomto ostrovnom štáte, ktorý sužuje politický chaos.

Maldivy, prevažne moslimská krajina so 400.000 obyvateľmi, sú na Západe známe najmä bielymi plážami a luxusnými letoviskami. Stali sa miestom rivality medzi svojím tradičným partnerom - Indiou - a Čínou, ktorá podporila Jamínove projekty a vyvolala ďalšie znepokojenie z rozširujúceho sa vplyvu Pekingu.