Ukrajina už diktuje EU?
15 | 02 | 2019 I TASR
Európska únia pripravuje rozšírenie sankcií voči Rusku v súvislosti s rastúcim napätím na Ukrajine. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na informované zdroje.

Zástupcovia členských štátov EÚ sa podľa nich už v princípe zhodli na rozšírení súčasného sankčného zoznamu. Na fyzické a právnické osoby naň zaradené sa vzťahuje zákaz cestovania rozhodnutie o zmrazení vkladov v EÚ.

Na zoznam sú zaraďovaní jednotlivci a inštitúcie, ktoré sú podľa EÚ zodpovedné za na prehlbovanie krízy na Ukrajine a anektovanie Krymu Ruskom. Otázka ďalšieho rozšírenia zoznamu sa bude podľa DPA v najbližších týždňoch analyzovať na úrovni členských štátov EÚ.

O rozšírenie sankcií požiadal EÚ vlani v decembri šéf ukrajinskej diplomacie Pavel Klimkin. Reagoval tak na novembrový incident v Kerčskom prielive spájajúcom Čierne a Azovské more, pri ktorom ruská pobrežná stráž zajala tri lode ukrajinských námorných síl a ich posádky.

Sankcie voči Rusku boli v súvislosti so situáciou na Ukrajine zavedené v roku 2014 a odvtedy ich EÚ opakovane predlžuje. Na sankčnom zozname je aktuálne 164 osôb a 44 subjektov, okrem iných aj šéf ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin, ktorý sa podľa EÚ podieľal na anexii Krymu.