Ruskí veteráni z Afganistanu si pripomenuli 30. výročie ukončenia vojny
15 | 02 | 2019 I TASR
Stovky vojnových veteránov vyšli v piatok do ulíc ruskej metropoly Moskva, aby si pripomenuli 30. výročie ukončenia invázie vojsk vtedajšieho Sovietskeho zväzu  do Afganistanu. Informovala o tom agentúra AFP.

V sprievode dychovky kráčali ulicami Moskvy stovky veteránov oblečených v olivovozelených maskáčoch a nesúce portréty spolubojovníkov, ktorí počas desaťročie trvajúceho konfliktu v Afganistane padli v boji. Od začiatku vojny v roku 1979 do jej ukončenia v roku 1989 zahynulo v Afganistane viac ako 14.000 sovietskych vojakov.

"Ľudia o tejto vojne nechcú počuť. Akoby to bola len naša vojna, ktorá obyčajných ľudí nezaujíma. Dokonca ani moje deti nezaujíma," uviedol účastník spomienkového pochodu Andrej Gusev, ktorý v Afganistane slúžil v rokoch 1984-86.

Sovietska invázia prišla na vrchole studenej vojny medzi USA a bývalým Sovietskym zväzom. Posledný sovietsky vojak opustil Afganistan 15. februára 1989, čím sa skončila desať rokov trvajúca invázia, ktorej cieľ — poraziť protikomunistických povstalcov podporovaných Spojenými štátmi, v tom čase známych ako mudžáhidi (mudžahedíni), čiže svätí bojovníci — sa nepodarilo dosiahnuť.