Kurz eura klesol na 1,1265 USD/EUR
15 | 02 | 2019 I TASR
Kurz spoločnej európskej meny v piatok o niečo klesol. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1265 USD. V noci na piatok sa ešte jej kurz pohyboval len tesne pod hranicou 1,13 USD/EUR.

Európska centrálna banka stanovila v piatok referenčný kurz na 1,1260 (vo štvrtok: 1,1268) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8881 (0,8875) eura.

Pokles eura však nebol výrazný. Signály zbližovania v obchodnom spore medzi USA a Čínou mierne podporili spoločnú menu. Pripravenosť oboch strán pokračovať v rokovaniach aj po 1. marci, čo bol pôvodne stanovený termín ukončenia rozhovorov, prijal trh pozitívne. Preto sa znížil dopyt po dolári, ktorý je považovaný za bezpečný prístav v časoch neistoty.

Popoludní zverejnené makroekonomické údaje z USA boli zmiešané. Predstihový indikátor z regiónu New York Empire State Manufacturing index pozitívne prekvapil. Dolár po jeho zverejnení zvýšil svoje zisky. Euro sa však zotavilo po zverejnení správy o vývoji priemyselnej produkcie v USA, ktorá v januári nečakane klesla. Čísla z priemyslu totiž potvrdili názor trhu, že americká centrálna banka (Fed) si dá zatiaľ pauzu a nebude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky, uviedol analytik nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Patrick Boldt.

V piatok sa tiež mierne zostavila zo štvrtkových (14. 2.) strát aj britská libra. Britský maloobchod mal dobrý štart do nového roka. Tržby v januári stúpli prudšie, než sa očakávalo.