Taliban ohlásil neplánované mierové rokovania s USA v Pakistane
14 | 02 | 2019 I tasr

Neočakávané kolo mierových rokovaní s USA, ktoré by sa malo konať v pondelok v Pakistane, avizovalo v stredu fundamentalistické hnutie Taliban. Informovali o tom agentúry AP a AFP.


Taliban vo svojom vyhlásení uvádza, že konať by sa mali dve nezávislé rokovania. Prvé bude "na základe oficiálneho pozvania pakistanskej vlády" už 18. februára v Islamabade, pričom druhé má nasledovať o týždeň neskôr v katarskej metropole Dauha.

Hoci predstavitelia Pakistanu zatiaľ predmetné stretnutie nepotvrdili, Washington vyhlásil, že ponuku už zaregistroval. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí pre agentúru AFP v tejto súvislosti uviedol, že Spojené štáty zatiaľ nedostali oficiálnu pozvánku na rokovania, avšak dodal, že ide o "začiatok dlhého procesu", ktorý aj naďalej budú viesť "prostredníctvom súkromných diplomatických kanálov".

Ako uvádza agentúra AP, zatiaľ nie je k dispozícii žiadne oficiálne vysvetlenie pre doteraz neplánované stretnutie v Pakistane, avšak Islamabad je už dlhšiu dobu pod tlakom Washingtonu, aby využil svoj vplyv na Taliban a dotlačil toto radikálne hnutie k priamemu vyjednávaniu s afganskou ústrednou vládou.

Taliban pritom až doteraz odmietal akékoľvek rokovania s kabinetom afganského prezidenta Ašrafa Ghaního, keďže ten považuje za bábku Spojených štátov.

Agentúra AP tiež pripomína, že vodcovia Talibanu sa podľa všetkého dlhodobo nachádzajú práve na území Pakistanu. Islamabad však tieto tvrdenia odmieta, pričom dodáva, že vplyv pakistanskej vlády na Taliban je všeobecne preceňovaný.