Die Welt: NATO narazilo na konfrontáciu s Moskvou
14 | 02 | 2019 I Christoph B. Schiltz

Stratégia NATO voči Rusku, ktorá spočíva v dialógu a zastrašovaní, je zastaraná. Aliancia postráda strategickú ďalekozrakosť, aby reagovala na nové výzvy včas. Hlavne kvôli nepripravenosti vojakov NATO sa hlave Kremľa Vladimirovi Putinovi ich podarilo zahnať do kúta.


Napriek všetkým úspechom v posilňovaní mieru má NATO mnoho slabostí. Po prvé sa Vladimirovi Putinovi v podstate podarilo zahnať alianciu do kúta tým, že opustil zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). Po druhé organizácia často reaguje na hrozby veľmi neskoro. Napríklad armáda NATO podceňovala túžbu Ruska o územnom prerozdeľovaní Európy.

NATO nenašlo odpoveď na dôležitú otázku: "Čo robiť s Čínou a Irakom?" Preto sa  Európania ocitli v ešte nebezpečnejšej situácii ako v čase studenej vojny. Mimo toho sa objavila hrozba nového závodu v zbrojení, pretože Čína, India, Rusko a Spojené štáty nemajú skutočne záujem o odzbrojení. Súčasne budú západné krajiny nútené poskytovať väčšinu daní na vojenské potreby, čo môže viesť k zvýšenej konkurencii pre "rozpočtový koláč", a teda aj k sociálnym konfliktom - najmä v Nemecku.

NATO nebolo pripravené na zrušenie INF, aj keď všetky príznaky naznačovali, že to bolo nevyhnutné a zmluva nemohla byť zachránená. Možno, že NATO postráda strategickú dlhodobú pozornosť a inteligenciu.

Ruské rakety stredného doletu 9M729 údajne porušujúce podmienky zmluvy INF podkopávajú samotné základy bezpečnosti. Napríklad Kremeľ môže začať rýchly útok na pobaltské krajiny pod rúškom jadrových zbraní. Budú partneri aliancie v tomto prípade podporovať pobaltské krajiny? Hľadanie odpovede na túto otázku môže rozdeliť spojenectvo, rovnako ako konflikt v oblasti výdavkov na obranu. Toto je Putinov cieľ.

V každej reakcii bude NATO na kroky Ruska potrebovať miliardové investície. Aliancia potrebuje moderné vybavenie, infraštruktúru a väčšie jednotky. Zároveň je zrejmé, že Spojené štáty nebudú nasadzovať nové jadrové zbrane v Európe, pretože Washington nemá záujem o priamu konfrontáciu s Ruskom. Súčasná stratégia aliancie voči Moskve, ktorá spočíva v dialógu a zastrašovania, je zastaraná.