Belgicko: Tisíce mladých opäť demonštrovali za lepšie opatrenia na ochranu klímy
14 | 02 | 2019 I tasr

Tisíce belgických tínedžerov vo štvrtok opäť nešli do škôl a namiesto toho sa v Bruseli zúčastnili na proteste za prijatie ráznejších opatrení na ochranu klímy. K ich demonštrácii sa pridali aj vysokoškolskí študenti a dôchodcovia.


Informovala o tom agentúra AP s tým, že belgická mládež takéto protestné pochody zvoláva už šiesty týždeň po sebe, aby vyvinula väčší tlak na kompetentné úrady a dosiahla, že v boji proti klimatickej zmene spravia viac.

Na bruselskej demonštrácii sa podľa odhadov polície zúčastnilo okolo 11.000 ľudí. Obdobné demonštrácie sa vo štvrtok konali aj v dvoch ďalších belgických mestách  Mons a Namur, informovala s odvolaním sa na belgické médiá agentúra DPA.

Takéto pochody školopovinných detí, ktoré sa v Belgicku konajú vždy vo štvrtok, si stále udržiavajú pomerne vysokú účasť, a to i napriek tomu, že sa školy snažia svojich žiakov od nich odrádzať.

Dosiaľ najvyššiu účasť zaznamenala demonštrácia, ktorá sa konala 24. januára v Bruseli a prišlo na ňu asi 35.000 ľudí. O tri dni neskôr vylákal podobný pochod, na ktorom sa však zúčastnili demonštranti všetkých vekových kategórií, do ulíc belgickej metropoly až 70.000 účastníkov.

Za ráznejšie opatrenia v boji proti klimatickej zmene protestuje v ostatnom čase mládež aj v iných krajinách EÚ: Napríklad 7. februára vyšli tisícky žiakov a študentov do ulíc Haagu, kde sídli holandská vláda.