Juraj Štubniak: V Maďarsku Pompeo dohadoval novú vojenskú základňu. Na Slovensku to bola iná sranda
13 | 02 | 2019 I Juraj Štubniak
Miškova povinná jazda

Včera sme boli poctení vzácnou návštevou priamo z vedenia hlavného politbyra ústredného výboru pre rozsievanie demokracie na svete. Čo nám táto návšteva okrem dopravných obmedzení priniesla?

Okrem temného upozornenia, kto tu je pán a kto vazal, asi skoro nič.

Na druhej strane bolo zábavné sledovať komentáre z našich neomylných mainstreamových médií. Na šéfa bieleho domu nemajú skoro jediné dobré slovo a na označovanie jeho osoby používajú označenia navlas zhodné z označením šéfa Severnej Kórei. Ale keď príde jeho pravá ruka, osoba, ktorá má k Trumpovi asi najbližšie, je zrazu všetko OK.

 
Čím to bude?

Nebodaj sa im páči, že Miško je bývalý riaditeľ CIA. Neviem, či je treba túto skratku slniečkovým novinárom nejako zvlášť vysvetľovať, ale asi sa zhodneme, že to nie je bridžový klub starých dám. Miško je tiež členom tzv. TEA PARTY Republikánskej strany. Nie určite sa neschádzajú za účelom vychutnávania si čaju o piatej. Sú to neoliberáli najhrubšieho zrna, teda niečo ako nedostižný vzor našich neoliberálov. Slniečkárom ani nevadí, že Miškovi nehovoria nič pojmy ako ľudské práva a sloboda slova. Veď on je z Ameriky, takže to musí myslieť dobre. Dokonca je zástancom trestu smrti a to je úplne slniečkové, ale len v prípade odporcov neoliberálnych názorov.

Takto by sme mohli pokračovať ďalej, ale tým vnímavým z vás už netreba viac vysvetľovať a tým druhým tiež nie, lebo ďalej už ani nečítajú. Miško jednoznačne prišiel rozdať nové pokyny pre svojich agentov a vyjadriť im nehynúcu podporu ako v čerstvo natlačených dolároch, tak aj vo vojenskej sile. V Grassalkovichovom paláci skontroloval dochádzku a plnenie kvartálneho plánu, dôkladne prevereným študentom odpovedal na vopred dohodnuté otázky a nás všetkých oboznámil s rastúcou hrozbou prenikania ruských a čínskych záujmov na našich obydlí a sŕdc.

 

Embargo  uvalené na Rusko


Neviem koľko firiem zo Slovenska porušuje embargo uvalené na Rusko. Ale určite ich bude menej, ako tých, ktoré pochádzajú z Američanmi doteraz okupovaných území – teda Nemecka. A že sa sem tlačí Čína? A kde sa netlačí? S tým rozdielom, že sa sem tlačí ekonomicky so svojim tovarom a nie s raketami a vojakmi. A ak by som si mohol vybrať, radšej budem obchodovať s tovarom ako riešiť vojenské záležitosti.

Na záver drobná poznámka.

Iste si nikto z promovaných novinárov nevšimol jednu z tém, ktorá rezonovala pri Miškovej návšteve v Budapešti. Tou témou bola nová americká vojenská základňa na území Maďarska a možné problémy s tým súvisiace. Najmä jeden sa javí vypuklý. Americkí vojaci v zahraničí nepodliehajú miestnej jurisdikcii, ani keď spáchajú trestný čin na domácom obyvateľstve. Bohaté skúsenosti s tým majú v Japonsku a Nemecku, kde namol opití americkí vojaci spáchali v minulosti aj vážne trestné činy. V danej krajine neboli nikdy súdení a americká armáda ich okamžite upratala domov.

Na záver sa neskutočne hodí len okrídlený výrok nezabudnuteľného Janka Slotu:

Toto chcete, Slováci?