P. Pellegrini chce s M. Pompeom hovoriť aj o obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA
12 | 02 | 2019 I tasr

Obchodné vzťahy medzi EÚ a USA, medzinárodná diplomacia, obranná a bezpečnostná spolupráca aj vzájomné ekonomické vzťahy. To sú témy, o ktorých chce premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) rokovať s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Povedal to v utorok po jeho prijatí na Úrade vlády SR.


"Slovensko ako automobilová veľmoc bude veľmi citlivo vnímať prípadné zmeny obchodných vzťahov medzi EÚ a USA, ktoré by mohli mať priamy dopad na slovenský priemysel," vyhlásil Pellegrini. Vyzdvihol však, že americký šéf diplomacie prichádza v čase, keď sa Slovensko veľmi aktívne angažuje v medzinárodnej diplomacii - ako predsednícka krajina V4, OBSE a ministerskej rady OECD.

Pompeo ocenil, že v multilaterálnych organizáciách bolo Slovensko pre USA vždy dobrým partnerom a uistil premiéra, že to chce opätovať. Počas svojej krátkej návštevy chce podľa svojich slov komunikovať dôležitosť vzťahu medzi Slovenskom a USA a súťažiť s tými, ktorí "podkopávajú demokraciu a slobodu aj tu na Slovensku".

Premiér s ministrom budú hovoriť aj o obchodných vzťahoch medzi Slovenskom a USA, ktorým obaja prikladajú veľkú dôležitosť. "Na Slovensku pôsobí vyše 120 amerických firiem, ktoré zamestnávajú tisícky zamestnancov," pripomenul Pellegrini.