MIMORIADNA SPRÁVA: Pompeo avizoval aktívnejšiu prítomnosť USA v strednej Európe
11 | 02 | 2019 I Ladislav Vallach, TASR
Nie je možné dovoliť, aby ruský prezident Vladimir Putin vrazil klin medzi priateľov USA a Severoatlantickú alianciu. Vyhlásil to v pondelok podvečer v Budapešti - po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom - šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, ktorý v maďarskom hlavnom meste začal svoje európske turné.

Podľa spravodajského servera origo.hu Pompeo avizoval aktívnejšiu prítomnosť Spojených štátov v strednej Európe.

"Rusko a Čína nezdieľajú rovnaké tradície slobody, za ktoré bojovali Maďarsko a Spojené štáty," povedal Pompeo, podľa ktorého sa Čína snaží vybudovať v Európe svoje predmostie.

Americký minister označil za neprijateľné, že sa USA držali ďaleko od oblasti strednej Európy.
"Skúsime v tomto regióne posilniť obchodné vzťahy," oznámil Pompeo s poznámkou, že kde Spojené štáty nekonajú, tam nedokážu ani uplatniť svoje záujmy. "Vzťahy so strednou Európou sú pre nás dôležité, vytvoríme dialóg," dodal.

Podľa Szijjártóa sa začína obdobie znovubudovania tretieho piliera maďarsko-amerických vzťahov, ktorým sú politické vzťahy. Podotkol, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa a maďarská vláda majú podobné postoje v mnohých oblastiach života a že pre obe vlády je dôležitá ochrana hraníc i kresťanskej kultúry.

Pompeova oficiálna návšteva Slovenska má oslabiť vplyv Ruska v našej krajine
Minister zahraničia USA Mike Pompeo chce počas návštevy Maďarska a Slovenska usilovať o rozšírenie vzťahov USA vo všetkých sférach, tak aby sa zbavili ruského vplyvu, oznámilo americké ministerstvo zahraničia. Čítať ďalej
11 | 02 | 2019


Obavy o právny štát a postavenie občianskej sféry v Maďarsku: to boli hlavné témy popoludňajšej schôdzky predstaviteľov tejto sféry so šéfom americkej diplomacie Mikeom Pompeom, ktorý v pondelok pricestoval na návštevu Budapešti.

Spolupredsedníčka Maďarského helsinského výboru Márta Pardavi informovala amerického ministra o hrozbách týkajúcich sa deľby moci a nezávislosti justície v Maďarsku. Hovorila aj o opatreniach maďarskej vlády oslabujúcich právny štát, ale aj o zákonoch schválených v uplynulých rokoch, ktoré oslabujú demokraciu. Informovalo o tom internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Výkonná riaditeľka Spoločnosti za občianske slobody (TASZ) Stefánia Kapronczayová zdôraznila dôležitosť existencie pluralitnej tlače pre demokraciu. Pompea informovala o priebežnom obmedzovaní slobody tlače a o centralizácii provládnych médií v Maďarsku.

"Propagandistické médiá často robia kampaň voči tým, ktorí majú iné postoje než vláda. Pritom v decembri založený provládny mediálny holding môže byť mimoriadne účinný v šírení dezinformácií," upozornila Kapronczayová.

Riaditeľ občianskej organizácie K-Monitor Sándor Léderer priznal, že v uplynulej dekáde došlo k istému pokroku v oblasti potláčania korupcie. Zdôraznil ale, že politická korupcia je prepletená s celou ekonomikou a spoločnosť ju vníma ako vážny problém.