Belgicko sa pripravuje na generálny štrajk
11 | 02 | 2019 I tasr

Belgicko by mal v stredu 13. februára ochromiť generálny štrajk, ktorý vyhlásili odborári po krachu rokovaní o nových kolektívnych zmluvách. Informovala o tom v pondelok agentúra Belga. 


Štrajk má zasiahnuť sektor verejnej dopravy, administratívy, zdravotníctva, poštových služieb, školstva a zberu odpadu. Negatívne zrejme ovplyvní aj fungovanie polície a hasičského zboru a prevádzku súkromných podnikov a nákupných centier.

Tri veľké odborové centrály FGTB, CSC a CGSLB vyzvali na celonárodný štrajk po neúspechu rokovaní s vládou o nových kolektívnych zmluvách na obdobie 2019-2020. Odborári sú nespokojní najmä s obmedzením zvyšovania miezd zamestnancov.

Akcie súvisiace so štrajkom a rôzne odborárske protesty sú na stredu naplánované vo všetkých sektoroch po celej krajine.

Okrem iného sa očakávajú závažné výpadky vo fungovaní verejnej dopravy. Bruselská dopravná spoločnosť preto vyzvala cestujúcich, aby sa v stredu nespoliehali na prepravu metrom, električkami či autobusmi.

Možné problémy spojené so štrajkom vopred avizuje aj bruselské letisko, ktoré je najväčšie v krajine. Ak by bolo nutné pristúpiť k prerušeniu prevádzky letiska, spôsobí to ekonomické škody vo výške 10 až 13 miliónov eur.

Letecká spoločnosť Brussels Airlines už ohlásila zrušenie všetkých svojich stredajších letov. Na chystaný štrajk zareagovala aj spoločnosť TUI fly, ktorá v stredu presmeruje lety z Bruselu na letiská v susedných krajinách - Lille a Paríž-Orly vo Francúzsku a Amsterdam, Eidhoven a Maastricht v Holandsku.