V ktorom konšpiračnom byte sa pripravoval Kresák, keď išiel do USA za komunizmu?
08 | 02 | 2019 I redakcia
Ústav pamäti národa zverejnil na svojej webovej stránke 8. novembra 2012 štruktúru krajských útvarov rozviedky na Slovensku v rokoch 1966 - 1969, ktorých úlohou bolo posilňovať ofenzívnu činnosť proti takzvaným kapitalistickým krajinám.

Zároveň tiež priniesol vtedy aj zoznam 276 prepožičaných  konšpiračných bytov z rokov 1969 až 1989.

Príslušníci krajských útvarov v spolupráci s centrálou v Prahe vyhľadávali nových príslušníkov a tajných spolupracovníkov na plnenie úloh v zahraničí.

Ich úlohou  nebolo len získavať spravodajské informácie v zahraničí, rozviedka sa snažila aj podkopávať politický systém krajín s demokratickou formou vlády s cieľom importovať komunistické myšlienky do celého sveta.

Kresákova aféra a jeho spolupráca s ŠTB nabrala na obrátkach potom, čo dnes dosť nešikovne, chcel v princípe vysvetliť (po svojom) dnes na tlačovke.

Kresákov príbeh má aj iný rozmer. Dôveryhodnosť na vycestovanie do zahraničia mu dodávala aj to, že otec jeho manželky v tých komunistických rokoch 1986 - 1989 bol minister školstva  Ľudovít Killár.

Von tak išiel mladý nomenklatúrny komunistický káder - talent, ktorý bol "jeden z nich".

Prípravy kádrov ako bol Kresák prebiehali práve v konšpiračný bytoch. Tu je zoznam resp. mapa tých v Bratislave:



"Hlavná správa rozviedky bola vonkajšou spravodajskou službou, ktorá mala za úlohu získavať spravodajské informácie v zahraničí. Či už išlo o informácie z otvorených zdrojov, voľne dostupných, avšak nedostupných v Československu, alebo utajované informácie. Išlo o informácie politického, ekonomického a čiastočne aj vojenského charakteru. I keď popri rozviedke ŠtB existovala aj vojenská rozviedka, ktorá mala na starosti čisto vojenskú špionáž. Ale politicko-vojenskú špionáž mala na starosti aj Hlavná správa rozviedky ŠtB," hovorí v rozhovore Miklovič na Denníku N.

Pán docent Kresák by mohol prestať hrať hru na slepú babu,  v jeho povahe je v prvom rade slúžiť režimom. Tak ako ideologicky a konjukturálne slúžil tomu komunistickému, slúži aj tomu po Novembri 89 s rovnakou ideologickou spoľahlivosťou.

Čudné je len, že si to 30 rokov nikto nevšimol a vytiahol to až teraz.