Škandál s poľským mäsom má aj obete - neprávom obvinených výrobcov zo Slovenska
07 | 02 | 2019 I TASR
Škandál s poľským mäsom z chorých zvierat má aj svoje obete, a to neprávom obvinených slovenských výrobcov. Uviedla to Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa (ZSM).

"Zväz spracovateľov mäsa nesúhlasí so spôsobom, akým Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) postupovala, keď zverejnila a medializovala názvy konkrétnych výrobcov či predajní vo vzťahu k tejto kauze bez toho, aby boli k dispozícii výsledky konkrétnych veterinárnych kontrol u dotknutých výrobcov," zdôraznila Forrai.

Následkom takéhoto konania sú podľa nej stovky rozhorčených, úplne pochopiteľných reakcií rodičov a stálych zákazníkov, prázdne predajne, zrušené objednávky či vypovedané kontrakty. Ako konkrétny príklad uvádza ZSM citáciu z mediálneho vyhlásenia Mäsiarstva u Urbánka, ktoré bolo zverejnené v stredu (6. 2.) v médiách, ako aj na stránke samotného výrobcu: "Problémové mäso z chorých poľských kráv sa do Trenčína nikdy nedostalo. Túto skutočnosť potvrdila veterinárna kontrola 1. februára 2019." Výrobca pritom preukázal túto skutočnosť aj záznamom z uskutočnenej veterinárnej kontroly.

Forrai zároveň upozornila na to, že napriek všetkým zisteniam z uskutočnenej veterinárnej kontroly sa na stránke ŠVPS SR doteraz nenachádza informácia, že Mäsiarstvo u Urbánka s predmetným poľským bitúnkom vôbec neobchodovalo.

Zväz spracovateľov mäsa preto podľa nej vyzýva zástupcov ŠVPS SR, aby urobili nápravu a informovali spotrebiteľov o nových zistených skutočnostiach vo vzťahu k výrobcom, ktorých meno bolo v tejto kauze neprávom poškodené. "Je potrebné si uvedomiť, že zverejnenie a medializácia neúplných informácií môžu byť pre dotknutých výrobcov likvidačné a veľmi rýchlo naštrbia ťažko získanú povesť či dôveru zákazníka voči výrobcovi," podčiarkla.

Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.