Juncker vylúčil úpravy dohody o brexite, no pripustil zmeny v politickej deklarácii
07 | 02 | 2019 I TASR
Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vo štvrtok znovu vylúčil možnosť opätovného otvorenia dohody o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala britská premiérka Theresa Mayová. Pripustil však, že by k určitým zmenám mohlo dôjsť v sprievodnej politickej deklarácii, o čom by mali obe strany ďalej rokovať, informovala agentúra DPA.

Šéf eurokomisie sa v tomto zmysle vyjadril počas stretnutia s Mayovou v Bruseli.  "Predseda Juncker zdôraznil, že európska dvadsaťsedmička (EU27) dohodu o odchode opätovne neotvorí... Uviedol však, že je otvorený tomu, aby bolo doplnené znenie politickej deklarácie, ktorú odsúhlasila EU27 a Británia," uvádza sa v spoločnej deklarácii vydanej po stretnutí oboch lídrov.

Prípadné úpravy deklarácie by podľa Junckera mohli súvisieť s budúcimi vzťahmi medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom a umožniť obom stranám, aby boli "ambicióznejšie, čo sa týka obsahu a rýchlosti".

Agentúra AFP interpretovala výsledky bruselskej schôdzky ako dohodu o pokračovaní rokovaní o brexite. Už v pondelok by sa mali v Štrasburgu stretnúť hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier a britský minister pre brexit Stephen Barclay.

Juncker a Mayová sa dohodli, že sa znovu stretnú ešte v priebehu februára. "Obaja lídri sa dohodli, že ich tímy budú viesť rozhovory o tom, či sa dá nájsť cesta vpred, ktorá by získala čo najširšiu podporu v britskom parlamente a rešpektovala smernice Európskej rady," uvádza sa vo vyhlásení Junckera a Mayovej.

Ich stretnutie trvalo približne 90 minút a podľa hovorcu šéfa EK bolo "priamočiare, ale konštruktívne". Mayová počas schôdzky načrtla viacero možností riešenia sporov okolo takzvanej írskej poistky, ktorá je hlavnou prekážkou brániacou schváleniu dohody o brexite v britskom parlamente.