Irán sa zrejme opäť pokúsil o vypustenie družice
07 | 02 | 2019 I TASR
Irán sa zrejme opäť pokúsil o vypustenie družice, vyplýva z družicových snímok, ktoré vo štvrtok zverejnila spoločnosť DigitalGlobe so sídlom v americkom štáte Colorado. Teherán vypustenie družice bezprostredne nepotvrdil, informovala agentúra AP.

Na snímkach z utorka vidno raketu vo vesmírnom centre imáma Chomejního v provincii Semnan. Na snímkach zo stredy tam už raketa nie je, len spálené miesto po štarte.

Irán v polovici januára oznámil, že vypustil družicu. Tejto družici s názvom Pajám sa však nepodarilo dosiahnuť obežnú dráhu.

Iránsky minister telekomunikácií Mohammad-Džavád Ázerí Džahromí uviedol, že nosná raketa nedosiahla v tretej fáze "potrebnú rýchlosť", pričom let v prvých dvoch fázach prebehol úspešne. Nespresnil, čo zapríčinilo zlyhanie rakety, ale prisľúbil, že iránski vedci budú pokračovať vo svojej práci.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa predtým vyjadril, že plány Iránu na vysielanie satelitov na obežnú dráhu porušujú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúcu Irán, aby nevyvíjal aktivitu spojenú s balistickými strelami schopnými niesť jadrové zbrane. Irán však trvá na tom, že vysielaním satelitov túto rezolúciu neporušuje.