Stredoafrická republika: Vláda podpísala mierovú dohodu s povstalcami
05 | 02 | 2019 I tasr

Zástupcovia vlády Stredoafrickej republiky (SAR) a 14 miestnych ozbrojených skupín podpísali v utorok mierovú dohodu, ktorá má ukončiť šesť rokov trvajúci konflikt v tejto krajine. Informovala o tom agentúra AP.


K slávnostnému podpisu dohody došlo v sudánskom Chartúme, kde prebiehali i mierové rokovania pod záštitou Africkej únie (AÚ). Na slávnostnom akte sa zúčastnili aj prezidenti SAR a Sudánu Faustin Archange Touadera a Umar Bašír.

Mierové rokovania v Chartúme prebiehali od 24. januára a opakovane boli prerušované, okrem iného pre požiadavky bojovníkov na vyhlásenie amnestie. K dohode sa podarilo dospieť v sobotu 2. februára. Jej obsah nie je známy, podľa správ sudánskych médií sa však sústreďuje na rozdelenie politickej moci a justície v prechodnom období.

Znepriatelené strany nábožensky motivovaného konfliktu v SAR predtým dosiahli už sedem podobných dohôd, ani jedna z nich však nepriniesla krajine stabilitu.

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií. Zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy musela opustiť viac ako štvrtina zo 4,7 milióna tamojších obyvateľov. OSN varovala, že boje v SAR by mohli prerásť do genocídy.