Španielsko: Zadržali skupinu džihádistov, ktorí radikalizovali väzňov
05 | 02 | 2019 I tasr

Španielske bezpečnostné sily rozbili skupinu džihádistov, ktorej cieľom bolo radikalizovať väzňov, aby po prepustení z nápravného zariadenia uskutočňovali teroristické útoky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie španielskeho ministerstva vnútra.


Celkovo bezpečnostné sily zadržali osem väzňov vrátane piatich občanov Maroka, ktorí nastúpili na výkon trestu v roku 2013, jedného pracovníka nápravného zariadenia a dvoch ďalších ľudí. Podľa ministerstva skupina "priamo navádzala väzňov, aby podnikali útoky. Aby ich presvedčila, ponúkali im jej členovia veľké sumy peňazí".

"Tvrdili tiež, že sú v kontakte s Islamským štátom (IS), ktorý bude rodinám (väzňov) posielať peniaze," uvádza sa ďalej vo vyhlásení španielskeho ministerstva vnútra. To však neuviedlo, kedy k zadržaniu podozrivých došlo. Spresnilo len, že piati Maročania sú vo veku 25-68 rokov, pričom k ich zatknutiu došlo vo väznici neďaleko Madridu a v nápravnom zariadení na severozápade Španielska.

Bližšie informácie o ostatných zadržaných ministerstvo neuviedlo.

V Španielsku došlo za posledných 15 rokov k viacerým teroristickým útokom. Pri najhoršom z nich, keď v marci 2004 príslušníci teroristickej siete al-Káida zaútočili pomocou nástražných výbušných systémov na madridskú sieť prímestských vlakov, zahynulo 191 ľudí a ďalších viac ako 2000 osôb utrpelo zranenia.