MO SR: Minister obrany Peter Gajdoš rokoval s fínskym ...
05 | 02 | 2019 I tasr

Minister obrany SR Peter Gajdoš prijal dnes na pôde rezortu obrany veľvyslanca Fínskej republiky Jukka Pesolu pri príležitosti jeho vymenovania do funkcie. Spoločnému stretnutiu dominovali otázky bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany, ako aj podpora domáceho obranného priemyslu.


„Možnosti spolupráce medzi Slovenskou a Fínskou republikou možno nájsť nielen v oblasti obranného priemyslu, ale napríklad aj v rámci pôsobenia príslušníkov ozbrojených síl oboch krajín v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. „Priestor na výmenu skúseností a poznatkov vytvárajú aj naše špičkové centrá, či už Centrum výcviku Lešť, Centrum výnimočnosti NATO pre oblasť likvidácie nevybuchnutej munície v Trenčíne, Výcvikové centrum RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch, alebo aj kurz ISOC v Liptovskom Mikuláši,“ doplnil.

Šéf slovenského rezortu obrany diskutoval s fínskym veľvyslancom aj o regionálnej obrannej spolupráci. V tejto súvislosti vyzdvihol projekt NORDEFCO a taktiež ocenil spoluprácu Európskeho centra výnimočnosti pre boj s hybridnými hrozbami, ktoré spolupracuje s Centrom výnimočnosti NATO pre oblasť kybernetickej obrany, ktorého členom je aj Slovenská republika. „Obe inštitúcie sú dôležitým prvkom spolupráce medzi EÚ a NATO v oblasti boja s hybridnými a kybernetickými hrozbami. Som preto veľmi rád, že Slovenská republika je dôležitou súčasťou takejto spolupráce,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Partneri sa taktiež venovali nadchádzajúcemu predsedníctvu Fínska v Rade EÚ, vrátane spolupráce v iniciatíve PESCO.

Minister Gajdoš zároveň informoval veľvyslanca J. Pesolu o súčasnom stave spoločného projektu bojových obrnených vozidiel 8x8 Vydra, ako aj o postupe jeho ďalšej realizácie v zmysle systémovej a systematickej modernizácie Ozbrojených síl SR v súlade s Dlhodobým plánom rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030.