Merkelová: Japonsko a Nemecko chcú podporiť reformu WTO
05 | 02 | 2019 I tasr

Nemecko a Japonsko chcú podľa utorkového vyjadrenia spolkovej kancelárky Angely Merkelovej spolupracovať s cieľom dosiahnuť reformu Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Ich snaha prichádza v čase, keď voľný obchod vo svete čelí rastúcim hrozbám, analyzuje agentúra DPA.


Merkelová počas diskusie so študentmi na univerzite Keió v Tokiu povedala, že reforma patrí na popredné miesta v programe skupiny G20. "Japonsko a Nemecko majú v tejto oblasti veľa spoločných záujmov," dodala.

Krajiny skupiny G20 (20 najväčších svetových ekonomík), ktorej tento rok predsedá práve Japonsko, v decembri na summite v Argentíne podporili revíziu WTO.

Nemecká vláda sa v súčasnosti zaoberá obchodným konfliktom medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktoré vo svetovom obchode patria k "veľkým hráčom", povedala Merkelová.

Pokles spotreby v Číne v dôsledku sporu s USA okamžite pocítia Japonsko aj Nemecko, pretože ich ekonomiky sú úzko prepojené. V Nemecku to, ako píše DPA, ovplyvní automobilový priemysel a v Japonsku spoločnosti, ktoré sú dodávateľmi čínskej technologickej skupiny Huawei.

Japonsko a Nemecko podľa kancelárky z tohto dôvodu podporujú multilaterálny obchodný poriadok.