Limská skupina vyzvala na nenásilnú zmenu režimu vo Venezuele
05 | 02 | 2019 I tasr

Predstavitelia tzv. limskej skupiny, ktorú tvorí 13 latinskoamerických krajín a Kanada, vyzvali v pondelok na pokojnú výmenu vlády vo Venezuele po tom, ako sa tamojší opozičný vodca Juan Guaidó vyhlásil v januári za dočasného prezidenta.


Na zasadnutí v kanadskej Ottawe odmietli možnosť vojenskej intervencie, pričom tiež vyzvali venezuelskú armádu, aby podporila Guaidóa a "nebránila prísunu humanitárnej pomoci pre Venezuelčanov". Jedenásť členov skupiny uviedlo v spoločnom vyhlásení, že "potvrdzujú svoju podporu procesu pokojného prechodu politickými a diplomatickými prostriedkami, bez použitia sily", informovala tlačová agentúra AFP.

Limská skupina pri tejto príležitosti prizvala do svojich radov Guaidóovu "legitímnu vládu Venezuely" a ubezpečila, že bude uznávať zástupcov tejto vlády v jednotlivých členských krajinách a spolupracovať s nimi.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Feelandová v úlohe hostiteľky pondelkového stretnutia povedala na záverečnej tlačovej konferencii, že už 34 krajín uznalo Guaidóa za dočasného venezuelského lídra, ktorý má pôsobiť do uskutočnenia nových volieb. Tento príklad by malo podľa nej nasledovať celé medzinárodné spoločenstvo, pričom by malo zároveň zmraziť účty "diktátorského režimu" prezidenta Nicolása Madura a odovzdať ich Guaidóovej prechodnej vláde.

Kanadský premiér Justin Trudeau na zasadnutí limskej skupiny prisľúbil Venezuelčanom postihnutým zhoršujúcou sa ekonomickou i politickou krízou humanitárnu finančnú pomoc vo výške 53 miliónov kanadských dolárov (35 miliónov eur). "Podstatná časť (týchto) finančných prostriedkov poputuje k dôveryhodným partnerom a susedným krajinám, aby sme im pomohli podporovať Venezuelu a Venezuelčanov," povedal.

Zhromaždeným lídrom v Ottawe sa prostredníctvom videozáznamu prihovoril aj samotný Guaidó. Uviedol, že sa teší "na čo najskoršie slobodné a spravodlivé voľby", vďaka ktorým sa bude môcť obnoviť demokracia vo Venezuele. Venezuelčania sú podľa jeho slov už "veľmi blízko k tomu, aby opäť získali svoju slobodu".

Väčšina krajín z limskej skupiny, s výnimkou Mexika, vyzvala ešte minulý týždeň venezuelského prezidenta Nicolása Madura na odstúpenie a umožnenie, aby sa v krajine konali nové voľby hlavy štátu a následne sa riešila tamojšia ekonomická kríza, ktorá donútila mnohých Venezuelčanov k úteku do susedných krajín.

Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády vo Venezuele na ďalšie šesťročné obdobie. Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta.

Guaidó obvinil v pondelok venezuelskú armádu ovládanú Madurom, že plánuje odkloniť medzinárodnú humanitárnu pomoc, ktorá podľa neho smeruje do krajiny. Pred novinármi v Caracase uviedol, že to vyplýva z informácií získaných z "kruhov blízkych vysokému veleniu".

Guaidóovi zástupcovia zároveň ohlásili na 14. februára krízové rokovania vo washingtonskom sídle Organizácie amerických štátov, ktoré má prispieť k tomu, aby sa pomoc dostala k Venezuelčanom čeliacim vážnemu nedostatku potravín a liekov.