Pri Bahamách sa utopilo najmenej 28 Haiťanov
04 | 02 | 2019 I tasr

Najmenej 28 utečencov z Haiti sa cez víkend utopilo pri pobreží súostrovia Bahamy ležiaceho v Karibskom mori. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na Bahamské kráľovské námorníctvo.


Loď s utečencami sa v sobotu potopila desať kilometrov od mesta Marsh Harbour. Ešte v ten istý deň sa našlo 13 tiel, 15 ľudí sa podarilo zachrániť. V nedeľu potápači našli ďalších 15 tiel a dvoch preživších.

Na záchrannej a pátracej operácii sa podieľala aj americká pobrežná stráž. Veľvyslanectvo USA na Haiti potvrdilo počet obetí a na Twitteri varovalo, že nelegálna migrácia a pašovanie ľudí sú nebezpečné a často sa končia tragédiou.

Haiti je najchudobnejšou krajinou na západnej pologuli, pričom až 60 percent z približne desiatich miliónov jeho obyvateľov žije podľa Svetovej banky pod hranicou chudoby.

Situáciu zhoršilo v januári 2010 ničivé zemetrasenie, pri ktorom zomrelo okolo 230.000 ľudí. Približne 60.000 Haiťanov následne získalo v Spojených štátoch dočasný chránený status. Administratíva nového prezidenta Donalda Trumpa v roku 2017 oznámila ukončenie tohto programu, ale jej rozhodnutie bolo napadnuté na súdoch.

V posledných rokoch sa tisíce mladých Haiťanov presťahovali do Čile alebo Brazílie, kde ľahšie získajú víza.