OS Bratislava II rozhoduje o väzbe Pavla R. v prípade vraždy S.Volzovej
04 | 02 | 2019 I tasr

Na Okresný súd Bratislava II prišiel v pondelok vypovedať bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva SR Pavol R., ktorý je obvinený z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Súd rozhoduje o jeho vzatí do väzby.


"Súdy zatiaľ konali v medziach zákona," povedal Pavol R. s tým, že nevidí dôvod na vzatie do väzby. Obvinenia v tomto prípade považuje za klamstvo. Dôvodom na návrh vzatia do väzby je podľa neho nedávna tlačová konferencia, na ktorej hovoril o tom, že výpovede svedkov v tomto prípade sú klamstvom. Argumentuje tým, že má ústavné právo na vyjadrenie názoru. "

Je neuveriteľné, že prokurátor krajskej prokuratúry upiera občanovi SR právo, ktoré mu je dané ústavou a trestným poriadkom," ozrejmil Pavol R. pred súdom.

Advokát obvineného Marek Para tvrdí, že z ich pohľadu ide o zjavný zásah do práva na slobodu prejavu. Vzhľadom na rozhodnutia Krajského súdu (KS) Bratislava podľa jeho slov nepočítali s tým, že by situácia mohla mať takéto vyvrcholenie. Doplnil, súdu už bola doručená obžaloba, zatiaľ však nemajú informácie o tom, či bol vytýčený termín pojednávania.

Pavol R. už podal v minulosti na Generálnej prokuratúre (GP) SR aj trestné oznámenie na neznámych páchateľov. Dôvodom má byť zámerná diskreditácia jeho osoby.

Začiatkom decembra minulého roka navrhol vyšetrovateľ podať obžalobu na Pavla R., ktorý je obžalovaný aj v kauze takzvaných televíznych zmeniek. Polícia vtedy ukončila vyšetrovanie a 5. decembra podal vyšetrovateľ na Krajskej prokuratúre v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby vrátane Pavla R. KS v Bratislave Pavlovi R. na začiatku mája minulého roka uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia.

Pokiaľ by sudca Okresného súdu Bratislava II žalobu KP v Bratislave na Pavla R. prijal, po prvý raz v histórii Slovenska by pred súdom stál bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu. V minulosti slovenské súdy pojednávali a pojednávajú vo veci viacerých exministrov obžalovaných v rozličných iných trestných veciach.