I. Matovič: R. Fico by sa mal ospravedlniť za falošné argumenty o G. Sorosovi
04 | 02 | 2019 I tasr

Predseda strany Smer-SD Robert Fico pred rokom v súvislosti s demonštráciami ukazoval prstom a hral podlou antisemitskou kartou, pričom zatajil, že pred rokmi bral peniaze od finančníka Georgea Sorosa. Vyhlásil to líder OĽaNO Igor Matovič na pondelkovej tlačovej konferencii s tým, že Fico by sa mal za svoje kroky ospravedlniť.


Matovič upozornil na to, že Fico bol jedným z recenzentov učebnice financovanej Open Society Foundations Georgea Sorosa, ktorá na ňu mala prispieť 150.000 slovenských korún. Vydala ju Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici v roku 2001, odkiaľ Fico predložil ďalšie doklady o svojej právnickej praxi potrebnej na kandidatúru na ústavného sudcu.

"Nastal čas ospravedlniť sa voličom Smeru, ktorí mnohí pochopili túto podlú argumentáciu a už tomuto klamstvu neuverili a od Smeru odišli. Ale rovnako sa ospravedlniť všetkým ľuďom, ktorí tu na Slovensku cítia demokraticky, a tým desaťtisícom ľudí, ktorí chodili protestovať len preto, lebo videli, že Ficov sociálny štát je Ficov skorumpovaný štát, kde najvyšší predstavitelia štátu kryjú zločiny. Bolo by načase sa ospravedlniť a ľuďom čestne povedať, prečo ho vtedy nepálili Sorosove peniaze a prečo zrazu 17 rokov po tom bol Soros ten najhorší človek, na ktorého treba zvaliť svoju vlastnú vinu," vyhlásil Matovič v súvislosti s tým, že Fico pred rokom nepriamo mnohým ľuďom podsunul, že za vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a za následnými protestmi stál Soros.

Matovič doplnil, že Fico sa ukázal ako farizej, ktorý zneužíval najpodlejšie pudy v ľuďoch na to, aby hájil zločiny, ktoré predtým kryl. Odsudzuje Ficovu "falošnú" argumentáciu. "Hral tou nízkou antisemitskou kartou a zasial do ľudí presvedčenie, že 35 percent dospelých ľudí uverilo jeho slovám a uverilo tomu, že protesty organizoval Soros z Ameriky. Toto je dôsledok vlády, podlosti a zbabelosti Roberta Fica," priblížil Matovič, odvolávajúc sa na decembrový prieskum agentúry Focus.

Poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS) hovorí o absurdnej situácii. "Je prejavom zúfalstva, ak politik, ktorý sa pred necelým rokom v snahe udržať sa v kresle premiéra uchyľoval ku konšpiračnému strašeniu Sorosom, sa dnes v snahe dostať sa na ústavný súd pokúša preukázať svoju právnickú prax prácou, ktorú financovala Sorosova nadácia," zhrnul.