THE INDEPENDENT: Ako si Trump zachraňuje iba vlastný chrbát zrušením jadrovej zmluvy s Ruskom
03 | 02 | 2019 I Michelle Bentley

Svet je pobúrený tým, že USA odstúpili od dôležitej dohody o jadrových zbraniach s Ruskom, no presne takú reakciu chcel americký prezident Donald Trump vyvolať.


Odstúpenie od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) oznámil americký minister zahraničia Mike Pompeo. Zmluvu v roku 1987 podpísali americký prezident Ronald Reagan a sovietsky vodca Michail Gorbačov, pričom obe strany sa v nej zaviazali k zničeniu striel schopných niesť jadrové hlavice s doletom medzi 500 a 5.500 km.

Biely dom tvrdí, že od zmluvy odstúpil, pretože ju Rusko porušuje. Dodáva, že Rusko je obviňované z vývoja rakiet, ktorými by mohlo zastrašovať Európu a bývalé štáty ZSSR, terajšich spojencov Západu.

Americké rozhodnutie údajne padlo po vzrušených rokovaniach oboch krajín na začiatku tohto týždňa, kde Rusko vehementne odmietalo americká obvinenia, uvádza expertka. Odkazuje na slová Pompea, že štáty musia byť hnané k zodpovednosti, keď porušujú pravidlá, ktorými reagoval na ruskú obhajobu.

"Americké odstúpenie od zmluvy INF jednoznačne nie je dobré pre úsilie zbaviť svet jadrových zbraní ba dokonca pokusy dostať tieto desivé zbrane pod kontrolu," píše expertka. Vyjadruje nádej, že nikto nechce návrat k "temným dňom" studenej vojny, kedy tieto arzenály vyseli nad svetom ako Damoklov meč.

Tvrdenie, že Rusko zmluvu INF porušuje, nie sú nové, zdôrazňuje expertka. Podotýka, že sa objavilo okolo roku 2014, a preto pokladá otázku, prečo Trumpovi trvalo tak dlho, než s tým začal niečo robiť.

Šéf Bieleho domu sa v skutočnosti o 30 rokov starú zmluvu nezaujíma, konštatuje Bentleyová. Dodáva, že Trump sa stará len sám o seba a momentálne ho znepokojujú problémy, ktoré mu Rusko prináša.

Trumpová administratíva je dlhodobo obviňovaná, že jej predstavitelia - vrátane prezidenta - majú s Kremľom príliš vrelé vzťahy. Vyšetrovanie vedené Robertom Muellerom, ktoré má tieto tvrdenia overiť, sa dostáva stále bližšie a bližšie k Trumpovi.

Mueller si tento týždeň pripísal ďalší cenný "skalp", tentoraz kontroverzného politického konzultanta a lobistu Rogera Stonea, ktorý úzko spolupracoval s Trumpom a republikánsku stranou. Trump síce čelí mnohých škandálom, napríklad kauze pornoherečky Stormy Daniels, ale žiadny ho zatiaľ neohrozil, zatiaľ čo Muellerovo pozvoľné vyšetrovanie začína z jeho pohľadu vyzerať ako reálne nebezpečenstvo a potenciálny dôvod na vyvolanie impeachmentu.

Keďže údajná tajná dohoda s Ruskom ohrozuje jeho prezidentovanie, Trump získal pádny dôvod k útoku na Vladimira Putina a zaujatie tvrdého postoja v otázkach zahraničnej politiky, myslí si Bentleyová. Americký prezident podľa nej potrebuje ukázať, že nie je "priateľ Rusov" a ukončenie zmluvy INF ho prezentuje ako politika, ktorý sa Rusku postavil, a zároveň vytvára dojem, že pri tomto dokonca neváhal opustiť dobré zvyklosti diplomacie.

"V tomto prípade je útok najlepšou formou obrany," pokračuje expertka. Domnieva sa, že odstúpenie od zmluvy INF nijako nesúvisí s prístupom k jadrovým zbraniam, ale má iba prehĺbiť priepasť medzi Bielym domom a Kremľom.

Trump však týmto krokom ohrozuje režim kontroly jadrového zbrojenia, konštatuje odborníčka. Pripomína, že hoci americkí predstavitelia tvrdia, že odstúpenie od zmluvy posilní možnosti USA odstrašiť Čínu, zrušenie akejkoľvek zmluvy týkajúcej sa jadrových zbraní je problematické a vysiela zlý signál voči zúfalým snahám o ich kontrolu.

V prípade Trumpa však hovoríme o človeku, ktorý jadrovej stratégii a dôsledkom svojich činov úplne nerozumie. Prečo by sme sa mali obávať konca sveta, keď je potreba zachrániť Trumpovu povesť?