Istanbul: Priaznivci prokurdskej poslankyne Güvenovej demonštrovali v uliciach
03 | 02 | 2019 I tasr

Tisícky podporovateľov zadržiavanej poslankyne prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Leyly Güvenovej, ktorá drží protestnú hladovku, protestovali v nedeľu v uliciach Istanbulu, informovala agentúra DPA.


Turecký súd nariadil v piatok prepustenie zadržiavanej poslankyne. Güvenová (55) začala 8. novembra protestnú hladovku proti podmienkam, v ktorých je v Turecku väznený kurdský vodca Abdullah Öcalan.

Vo videozázname, ktorý bol uverejnený v nedeľu na sociálnej sieti Twitter, sa objavila viditeľne zoslabnutá Güvenová, aby sa poďakovala svojim podporovateľom.

Strana HDP podľa agentúry DPA nedeľňajšie protesty využila ako príležitosť na kampaň pred voľbami do oblastných zastupiteľstiev, ktoré sa majú konať v marci. Líder strany Sezai Temelli tvrdil, že konzervatívna, islamisticky orientovaná vláda sa snaží "zničiť" HDP, aj napriek tomu, že táto strana reprezentuje ľudí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prokurdskú HDP opakovane obviňuje, že je politickým krídlom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko a jeho západní spojenci považujú za teroristickú organizáciu.