VAROVANIE: Na horách hrozia spontánne lavíny, platí zvýšená hrozba
03 | 02 | 2019 I tasr

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v nedeľu informoval, že počas dňa očakávajú výskyt spontánnych lavín stredných až veľkých rozmerov, najmä v stredných polohách.


Vplyvom dažďových zrážok v priebehu sobotňajšej (2. 2.) noci a dňa sa snehový profil do 2000 metrov nad morom premočil a oťažel. Vo výške nad 2000 metrov silný vietor navieva sneh do dosiek a vankúšov na záveterné severné a severovýchodné strany štítov, hrebeňov a žľabov. Podľa Buliaka sú nebezpečné terény vo všetkých výškach, pričom v stredných polohách hrozia lavíny z mokrého snehu a vo vysokých doskové lavíny. „Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch,“ doplnil.

V horských oblastiach Slovenska ráno prevládalo zamračené teplé počasie. Teploty dosahovali od mínus troch stupňov Celzia v najvyšších polohách po plus päť stupňov na podhorí. Na hrebeňoch fúkal silný južný vietor. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách do 180 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 150 až 250 centimetrov. „Počas noci a pondelňajšieho (4. 2.) dňa očakávame príchod studeného sektoru. Snehová pokrývka stvrdne a na jej povrchu sa vytvorí poľadovica, čo zníži lavínové nebezpečenstvo, ale skomplikuje pohyb vo vysokohorskom teréne,“ uzavrel Buliak.