K ráznemu zakročeniu voči Poľsku, akým je zákaz dovozu poľských potravín, môže Slovensko pristúpiť až po nariadení od Európskej komisie, ktoré vydáva pri bezpečnostných rizikách s potravinami. Dovtedy môže slovenský agrorezort len vyzvať občanov, aby sa poľskému hovädziemu mäsu a iným poľským potravinám vyhýbali, tvrdila dnes ministerka Matečná v relácii Sobotné dialógy na RTVS.
Tak si teda pripomeňme aféru s poľským kuracím mäsom v roku 2013, ktoré pochádzalo z Noweho Targu.
Veterinári vyzvali spotrebiteľov 1. júla 2013, aby poľské kuracie mäso nekonzumovali. Mäso pochádzalo od dodávateľa z Noweho Targu.
„Laboratórne testy potvrdili prítomnosť antibiotík – ciprofloxacínu a enrofloxacínu v nepovolenom množstve,„ uviedol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Informoval vtedy český portál Novinky.cz.
Inšpektori sa zamerali na kontrolu mäsa dovážaného z Poľska po informáciách poľskej televízie TVN o údajnom dopovaní zvierat na poľských farmách nepovolenými liekmi.Situácia takmer identická s tou dnešnou, s hovädzím mäsom.
O tri dni 4.júla 2013 Novinky.cz informovali, že riaditeľ Slovenskej štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš oznámil, že zákaz dovozu hydinového mäsa od tejto poľskej spoločnosti platí až do odvolania!
„Analýzy mäsa dodávaného zmienenou firmou naďalej prebiehajú,„ dodal vtedy Bíreš.
Celá naša reakcia bola pomerne rýchla a jasná do troch dni bol dovoz z Noweho Targu zakázaný.
Pani Matečná netrepte. Buď je Slovensko funkčný štát a dokáže zabezpečiť bezpečnosť a zdravie svojho obyvateľstva pred potravinovou nákazou a rizikom alebo nie!
Ak sa odvtedy pravidla zmenili, čo pochybujem, pokiaľ viem zasadá parlament. Ak poslanci SNS dokázali k zákonu o oznamovaní protispoločenskej činnosti promptne prilepiť 13. a 14. platy, tak verím, že rovnako zapálene dokážu aj vyriešiť zákaz dovozu chorého mäsa a prípadnú slovenskú legislatívnu kompenzáciu európskych noriem.