Starostovia Hirošimy a Nagasaki vyzvali Rusko a USA, aby zachovali zmluvu INF
30 | 01 | 2019 I tasr

Starostovia japonských miest Hirošima a Nagasaki vyzvali Rusko a Spojené štáty, aby predišli zrušeniu Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Informovala o tom v stredu agentúra TASS.


"Sme hlboko znepokojení ohľadom možného zániku tejto zmluvy bez alternatívnych opatrení, čo by zvýšilo riziko použitia jadrových zbraní," uviedli v liste adresovanom lídrom Ruska a USA starosta Hirošimy Kazumi Macui a starosta Nagasaki Tomihisa Taue. Obaja zároveň vyzvali na vypracovanie špecifických návrhov na dosiahnutie jadrového odzbrojenia.

Starostovia podľa vlastných slov dúfajú, že Washington i Moskva zohrajú vedúcu úlohu v úsilí zameranom na prevenciu tragédií, aké sa koncom druhej svetovej vojny stali v Hirošime a Nagasaki.

Zmluvu INF podpísali 8. decembra 1987 sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan. Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Washington v uplynulých rokoch už viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a sám vyhlasuje, že Spojené štáty sa zmluvy INF nepridržiavajú.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vyhlásil, že Rusko je proti zrušeniu INF, ale v prípade odstúpenia Spojených štátov od zmluvy bude odpovedať zodpovedajúcim spôsobom.