Ministri spravodlivosti SR a Maďarska rokovali v Budapešti o európskych témach
30 | 01 | 2019 I tasr

Na nevyhnutnosti primeraného zabezpečenia fungovania agentúry Európskej únie pre justičnú spoluprácu Eurojust sa zhodli v utorok v Budapešti maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi a jeho slovenský rezortný partner Gábor Gál.


Ministri označili za neprijateľné, keby Európska prokuratúra (EPPO) - nová štruktúra v rámci EÚ, ktorá začne fungovať začiatkom roku 2020 - začala svoju činnosť na úkor Eurojustu. Vyplýva to z vyhlásenia maďarského ministerstva spravodlivosti zverejneného na internetovej stránke maďarskej vlády.

Šéfovia rezortov justície Slovenska a Maďarska sa ďalej zhodli v tom, že všetky iniciatívy Európskej únie či členských krajín Únie týkajúce sa preverovania fungovania princípov právneho štátu musia byť založené na objektivite a nestrannosti, pričom pri posudzovaní členských krajín treba vylúčiť aplikovanie dvojakého metra.

Gál poznamenal, že Slovensko pri vytváraní svojich postojov k významným európskym záležitostiam vychádza z pragmatických hľadísk.

Trócsányi slovenského ministra informoval o vytvorení nového systému správneho súdnictva, ktorý začne fungovať v Maďarsku 1. januára 2020. Zdôraznil, že tento systém samostatného správneho súdnictva je pridanou hodnotou, ktorá posilňuje právny štát.

Spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) charakterizovali ministri ako silné spojenectvo, ktoré je vážnym regionálnym činiteľom v Európe - a tým aj musí zostať. Na schôdzke zaznelo, že slovenské predsedníctvo vo V4 sa mieni sústrediť na prvky, ktoré posilnia súdržnosť krajín štvorky.