Južná a Severná Kórea obnovia lodnú dopravu v ústí rieky Hangang
30 | 01 | 2019 I tasr

Na postupnom obnovení lodnej dopravy v ústí rieky Hangang sa v stredu v rámci zmierovacieho procesu dohodli predstavitelia KĽDR a Južnej Kórey. Informovala o tom agentúra Jonhap.


Nové opatrenie je výsledkom rokovaní oboch strán, ktoré sa konali v pohraničnej dedine Pchanmundžom. Predstavitelia Južnej Kórey pri tejto príležitosti darovali delegácii z KĽDR novú mapu ústia rieky pre potreby rozvoja miestneho cestovného ruchu a ochrany prírody.

Rozvoj spolupráce oboch Kóreí v danej oblasti vychádza z tzv. pchjongjanskej spoločnej deklarácie, podpísanej predstaviteľmi oboch Kóreí v septembri 2018. Jej cieľom je zníženie napätia v pohraničí, prevencia náhodných ozbrojených stretov a budovanie vzájomnej dôvery medzi oboma zúčastnenými stranami.

"V súlade s deklaráciou sa (Kórey) dohodli na tom, že umožnia civilným lodiam plaviť sa cez ústie rieky v skúšobnom režime počas apríla s tým, že oblasť bude civilným plavidlám sprístupňovaná v niekoľkých fázach", vyhlásilo na margo dohody juhokórejské ministerstvo obrany.

Od začiatku roka 2018, keď došlo k značnému zlepšeniu vzťahov medzi Severnou a Južnou Kóreou, sa v rámci zmierovacieho procesu konali už tri vrcholové stretnutia severokórejského vodcu Kim Čong-una s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.
Súčasťou procesu bolo taktiež historické stretnutie Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.