Juncker: O dohode o brexite sa nebude znovu vyjednávať
30 | 01 | 2019 I tasr

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu vyhlásil, že dohoda o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie "sa nebude opätovne prerokúvať". Informovala o tom agentúra AP.


Juncker v pléne Európskeho parlamentu varoval, že rozhodnutie britského parlamentu požadujúce zmeny v dohode o brexite zvýšilo riziko chaotického odchodu Británie z EÚ bez dohody.

"Včerajšie (utorňajšie) hlasovanie zvýšilo riziko neriadeného odchodu. Musíme byť pripravení na všetky scenáre vrátane toho najhoršieho," konštatoval Juncker s tým, že EK "zrýchlila" prípravy na brexit bez dohody.

Ďalej zdôraznil, že existujúca dohoda o brexite zostáva to najlepšou a jedinou možnou. Samotný brexit označil za "zlé rozhodnutie". Dodal však, že je stále ochotný hovoriť s britskou premiérkou Theresou Mayovou. "Vypočujem si jej myšlienky, ale dám tiež jasne najavo, aký je postoj Európskej únie," uviedol predseda EK.

Britskí poslanci v utorok odhlasovali, že podporia iba takú dohodu o brexite, z ktorej bude odstránená sporná klauzula o írskej "poistke". Vďaka nej by zostala hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom otvorená, pripomína agentúra AFP.